NOVÁ Vlasta 9/2020

26. 2. 2020

Rozhovor: Herečka a pedagožka Eva Salzmannová je pozoruhodná, osobitá žena, která možná i pro svou ráznost bývá překvapivě často obsazována do mužských rolí. „Uznejte objektivně, že na první pohled jako muž nevypadám, spíš naopak, režiséři si asi řekli: Hele, hele, ona by to mohla hrát, tu páru a úder má v sobě!“

Vztahy: Určitě už jste se někdy octli v situaci, kdy vás někdo zradil, urazil, podvedl, prostě zranil. Měli jste chuť někam zalézt a už nikdy nevylézt? Nebo jste pukali vzteky a nejraději byste toho, kdo vám ublížil, navždy vymazali z povrchu zemského? To, jak naložíte se svými pocity, je důležitější než samotné zranění. Je vážně dobré naučit se odpouštět. Nikoliv kvůli těm, kteří vás zradili, ale kvůli vám samotným.

Rozhovor: Jednou z mála Češek, která se dostala na prestižní seznam nejvlivnějších žen světa podle BBC, je Elena Gorolová. Jako terénní pracovnice pomáhá romským rodinám a jako dobrovolnice bojuje za práva nuceně sterilizovaných žen. Ví jaký mají život. Sama před dvaceti lety přišla o možnost mít další děti. „Neinformovaný souhlas jsem podepsala v porodních bolestech. Pořád říkám, že bych jim v té chvíli podepsala vlastní smrt, kdyby mi ji na papíře podstrčili. Copak jsem v 21 letech mohla vědět, co je to sterilizace? Nikdy jsem o tom neslyšela, ani v rizikové poradně, kam jsem jako těhotná chodila,“ vrací se k nepříjemné události v rozhovoru.

Hobby: Žijete rádi s rostlinami? Je pravda, že se v zimě o pokojové rostliny nemusíme starat tak intenzivně jako v jiných ročních obdobích, základní péči však zanedbat nesmíme.

Recepty: Do rubriky vaření jsme tentokrát jako hlavní ingredienci vybrali sýry. Různé sýry. A nejvíc nás nadchly syrečkové bramboráky. Zkuste je a budete je milovat jako my!