Vlasta 12/2020

11. 3. 2020

Rozhovor: Kateřina Šedá je mezinárodně uznávaná a oceňovaná umělkyně, jako jedna ze dvou Čechů vystavovala v prestižní londýnské galerii Tate Modern. „Ukazuju lidem, že změna jejich myšlení a chování může být uměním,“ říká Kateřina Šedá, která uspořádala obří seznamku, přestěhovala vesnici na den do Londýna nebo přesvědčila lidi, aby strávili den společným lelkováním. Je velmi akční a k tomu je mámou dvou malých dcer. Jak to zvládá? „Nedokážu doma tvořit, když si vedle mě děti hrají. Navíc si myslím, že trpí, když vidí, že na ně nemám čas. Spoustu práce proto dělám po nocích. Přes den mi přijde daleko lepší buď se dětem věnovat naplno, nebo jít pracovat mimo domov. Protože netvořím tak, že bych si malovala a druhým okem je mohla sledovat. Jako matce se mi nedaří všechno stíhat, ale zároveň mám dobrého muže, který mě chápe a podporuje. A díky tomu může rodina fungovat. Jinak by bylo zcela nemožné realizovat takové věci a v takové intenzitě, co dělám.“

Téma: Mezi právníky na rodinné právo koluje jeden vtip: Ptá se soudce u rozvodu matky: „Máte ráda svoje dítě?“ „Jistě, jak se můžete na něco takového vůbec ptát?“ odpoví matka. „A vy, máte rád své dítě?“ zeptá se soudce otce. „Samozřejmě, udělal bych pro něj cokoli!“ rozohní se otec. „No vidíte,“ na to soudce. „Já vaše dítě rád nemám, ale přesto jsem to z nás tří já, kdo má rozhodnout, jak a s kým bude žít.“ Absurdní, že? V poslední době sledujeme, jak roste počet dětí svěřených po rozvodu rodičů do střídavé péče. Střídavka není strašák, přesto se nehodí pro každého. Proč? Rodiče totiž musí nalézt společnou řeč mnohem víc, než to dokázali v nefungujícím manželství.

Rozhovor: Kateřina Daczická z Heslova patří k třinácté generaci starého českého rodu. Rod Daczických byl vždy český a jeho příslušníci se k češství hlásili, její dědeček patřil v roce 1938 k signatářům tzv. šlechtického poselství Emilu Háchovi a Edvardu Benešovi. Kateřina se snaží, aby se na rodový odkaz nezapomnělo a vzpomíná i na to, jak se jim žilo pro roce 1948. "Babičku nechtěli nikde zaměstnat, protože byla Daczická. Dokonce jeden čas pracovala na veřejných záchodcích! Dědeček mohl dělat pouze mlékaře. Ale tohle deptání a perzekuce se netýkalo jenom šlechty, ale i spousty lidí z rodin doktorů, továrníků a sedláků," říká v rozhovoru.

Vztahy: Dnešní rodiče mají tendence své děti nepřiměřeně chránit. Chtějí, aby měly co nejkrásnější dětství. Život ale nebývá vždy zalitý sluncem a zažít nepříjemnou chvíli není na škodu, naopak. Už malé děti se tak připravují na nepřízeň osudu, utužují se a učí se těžké či nepříjemné situace zvládat. Tipy na neotřelé přílohy pro všechny, které už trochu nudí obyčejné vařené brambory.

Recepty: Rádi si občas dáte jídlo v asijském bistru, chtěli byste ho umět vařit taky, ale nevíte, jak na to? Obavy hoďte za hlavu, připravili jsme recepty, které rozhodně zvládnete!