Vlasta 12/2020

18. 3. 2020

Rozhovor: Přes patnáct let zachraňuje nedonošená a nemocná miminka. Neonatoložka Hana Wiedermannová svůj obor miluje a stále k němu má respekt. „Každé dítě vás může něčím překvapit,“ připomíná sobě i svým studentům. V psychicky náročném oboru, kde se dnes zachraňují novorozenci o váze menší než půl kilogramu, se podle ní nesmí zapomínat na pokoru a hlavně naději.

Téma: Říká se, že když děláme, co nás baví, děláme to líp, protože nás to naplňuje vnitřní radostí. Nemáte štěstí na práci, která vám přináší uspokojení? Tak ji zkuste změnit, jako to udělaly tři ženy, které jsme vyzpovídali. Poradíme vám také, jak poznat, co je pro vás to pravé zaměstnání. Hlavní je vědět, co vás baví tak, že byste to dělali i zadarmo (kdybyste si to mohli dovolit).

Příběh: Česko zná herečku Vlastu Fialovou jako Divou Báru z filmu Vladimíra Čecha z roku 1948. Mnohem víc však byla věrnou členkou souboru brněnské Mahenovy činohry, kde hrála téměř padesát let. Novinář a teatrolog Lubomír Mareček napsal její monografii Příběh totálního herectví a vyprávěl redaktorce Kláře Kubíčkové příběh vzniku knihy.

Vaření: Recepty Michala Kašpárka vám otevřou svět vysoké gastronomie. Vyzkoušejte spolu s námi, zda zvládnete vařit jako on, a třeba z vás bude příští MasterChef.