NOVÁ Vlasta 13/2020

25. 3. 2020

Rozhovor: I když většina prací sochařky Veroniky Psotkové působí přes svou velikost zasněně a křehce, jejich autorka je energická a rozesmátá. Náročnou práci s drátěnými sochami nepřerušila ani po narození dvou dětí, které vychovává s manželem, taktéž výtvarníkem. Nedala na odrazování a rozhodla se, že to prostě zvládne. A je ráda. Vyrostla, naučila sebe i je přizpůsobivosti a dcery jsou její parťačky. "Stálo mě patnáct let nepřetržitého úsilí, abych ve tvůrčím smyslu nezapadla. Ještě za studií jsem potkávala sochařky, které se rozhodly nebo neměly jinou možnost než být maminkami na plný úvazek. Oboje se prý skoro nedá zvládnout, říkaly. Pro mne bylo nemyslitelné, že ztratím tu tvůrčí návaznost... Jakmile přestanete vystavovat a pracovat, přestanete v tomhle oboru téměř existovat a musíte začínat od nuly. K sochařině potřebujete materiály, nářadí, držet pracovní prostor, takže je potřeba tu práci stále točit, tvořit a investovat, i kdyby v malém. Rozhodla jsem se, že to prostě dám. I tak práci tlačím před sebou, nic nestíhám, jak bych chtěla, a jsem pod takovým trvalým tvůrčím tlakem, že mi něco uniká. Stačí pár drobných zimních dětských virózek a je hotovo. Často se i tak setkávám s maminami, které se ptají: Jak to děláš? Kde bereš ten čas?," jak na to odpovídá, najdete v rozhovoru.

Téma: Jak se vyrovnat se stresem, který v souvislosti s epidemií COVID-19 cítíme? „Chovejte se jako astronauti ve vesmíru, dodržujte rutinu,“ říká vědkyně Julie Dobrovolná. Psychologové lidem v karanténě radí také uklízení, rukodělnou činnost nebo cvičení.

Příběh: Eva Pilarová byla skutečná hvězda, přesto působila nenápadně, civilně, skromně, bez obalu říkala, co si myslí. Na nic si nehrála. Když ale začala zpívat Montiho čardáš nebo svůj legendární hit o tom, že kočka není pes, nikdo nezůstal na pochybách, že hvězdu právě slyší. Přinášíme obsáhlý životní příběh bohyně českého swingu.

Vztahy: Díky intuici můžeme mnohem přesněji rozhodnout o věcech, v nichž si nevíme rady nebo tápeme. Proč je dobré poslouchat svůj šestý smysl a na rozum se někdy vykašlat?

Vaření: Fantastické recepty z kopřiv, které jsou úplně neprávem považované za plevel. Garantujeme, že si na nich pochutnáte. Sezona začala právě teď'!