NOVÁ Vlasta 14/2020

1. 4. 2020

Rozhovor: Módní návrhářka Josefina Bakošová nejen tvoří kolekce a šije modely na zakázku. Před časem se v podstatě náhodou podařilo na sociálních sítích rozjet malou lavinu diskusí o vztazích a rozchodech. Díky tomu vznikla kolekce triček potištěných „lehce absurdními větami“ používanými v partnerských vztazích a na toto téma vyšly dvě knihy. Jaké věty považuje ona sama za nejvýživnější? „„Je to mnou!“, nebo „Nepoznávám se“ a nikdy mě nepřestane bavit věta: „To ty jsi do našeho vztahu přivedla někoho čtvrtého!“ Když kolekce vyšla, napsala nám paní, jestli nám může poslat svoji už rozchodovou větu, jestli bychom ji nemohly jen sdílet, že by jí to pomohlo a ulevilo se jí. Samozřejmě jsme to udělaly, ta věta zněla: „Nejsem dostatečně dobrý pro naši lásku.“

Téma: Redaktorka Hana Halfarová se minulý týden vydala s fotoaparátem do jedné z mnoha provizorních dílen, kde vznikají roušky. „Vstoupím až na vyzvání. Za dveřmi mě zahalí antibakteriální mlha z rozprašovače. Jakmile ho správce Radek Hrček položí, už mi dává do dlaní dezinfekční gel. Ještě změřit teplotu, jako pak několikrát během dne: „Třicet šest celých pět, tak vítejte!“ Stejná kontrola čeká všechny dobrovolníky, kteří do původního ateliéru s dílnou na renovaci starého nábytku přijdou. Dnes je to desítka žen a čeká je devátý den šití roušek. Rukama jim za tu dobu prošly už tisíce kusů…

Historie: Lidské dějiny jsou plné epidemií. Tu současnou koronavirovou zvládáme díky pokročilé lékařské péči, ani tak to ale není snadné. Dějiny nám ukazují, že po každém propadu přijde nová etapa – a člověk může hledět vstříc světu optimističtěji, než se zprvu zdálo. Nabízíme stručný průlet děsivou historií, který dokazuje, že naděje vždycky nakonec vyhraje.

Rozhovor: Když se stane přírodní katastrofa, sbalí si Ivo Bělohoubek batoh, kameru a letí tam. Dělá to tak už patnáct let, natáčí dokumenty na zasažených místech a pomáhá tak humanitárním organizacím. Ve svých dokumentech ukazuje příběhy lidí, kteří potřebují pomoc, aby přežili.

Recepty: Ledacos bude letošní Velikonoce jiné, ale domácí mazance, nebo beránka nám žádná epidemie nesebere. Jaké sladkosti plánujete péct vy?