Vlasta 18/2020

29. 4. 2020

Rozhovor: Narodila se před třiačtyřiceti lety v Praze, dětství strávila v Barceloně, dnes už třináctým rokem žije a pracuje v Dublinu. Kateřina García je světoběžnice, stejně jako její předkové – legendární malíř a designér Alfons Mucha a jeho syn, spisovatel Jiří. Byl pro ní legendární bohém opravdovým dědečkem? „Oslovovala jsem ho jménem, tedy Jirko. Děda to pro mě nebyl, spíš něco jako rodinný přítel. Cítila jsem k němu respekt. Ten vztah byl zvláštní, velmi specifický. Maminka na jeho radu nechala architektury a po návratu do Prahy se začala věnovat tvorbě šperků a dalších objektů podle návrhů Alfonse Muchy. Jirka jí k tomu poskytl práva, což bylo skvělé.“

Téma: Jde se na povel zamilovat a najít konečně toho pravého? Pokud léta žijete nedobrovolně sama a chcete to změnit, poradíme vám jak to změnit. Existují ženy, které na plánování lásky věří a dokonce ho praktikují. Našli jsme se. Autorka textu je jednou z nich.

Rozhovor: S fotografkou Veronikou Lukášovou jsme si povídali nejen o focení, ale i o životě v Americe a v Anglii i o olympiádě seniorů, díky které potkala životní lásku.

Vaření: Což takhle parádní překvapení v podobě hostiny pro všechny mámy? Ve Vlastě najdete recepty, které zvládne i začátečník.

+ speciální literární příloha

Velké téma, proč patří historické romány v posledních letech k největším bestsellerům? Literatura fikce dostává na frak, vítězí fakta z minulosti obalené uvěřitelnými a poutavými příběhy.

Rozhovor s autorkou románu, o kterém se právě teď mluví. Karin Lednická a její vyprávění o událostech dvacátého století na pomezí Polska a Slezska a jednom šikmém kostelu.

Iva Hadj Moussa je autorkou další novinky: Šalina do stanice touha. Knížka, u které se budete nahlas smát. Kde se vzala její záliba ve světě celebrit?

Tipy na knížky pro děti i na váš noční stolek a recenze dvou posledních románů Petry Dvořákové