Vlasta 20/2020

13. 5. 2020

Rozhovor: V době pandemie Jana Kukutschová dobrovolně řídí výrobu dezinfekce a ochranných štítů na VŠB – Technické univerzitě Ostrava. Jako vědkyně začala první na světě zkoumat, jaké nanočástice se uvolňují při brzdění aut. Profesorkou se stala už ve čtyřiceti. „Profesuru jsem dodělávala, když měla dcera rok a půl. Říkala jsem si, kdy jindy to pak stihnu? Častokrát jsem dceru uspala v devět večer a šla psát monografii. Kolikrát jsem to chtěla zalomit s ní, protože jsem věděla, že mě za noc pětkrát vzbudí. S maximálním sebezapřením jsem se k tomu dokopala, chytla slinu a pak psala až do dvou. A dcera vstávala v šest. Sáhla jsem si na dno. Ale velkou roli sehrála pomoc muže a rodičů, kteří ji přes den hlídali: „Teď máš hodinu a půl, tak piš!“ Žádné pípání pračky, vše vypnout a soustředit se jen na psaní. Bylo to o vůli.“

Téma: Kde se vzal koncept romantické lásky? Vědci a vědkyně se stále přou o detaily, jisté ale je, že jít za hlasem svého srdce se v době před osvícenstvím nenosilo. Světem vládly ekonomické a sociální jistoty, manželství se domlouvalo jako součást strategie zachování nebo rozšíření majetků, pozemků nebo rodů.

Slavní: Rozhovor s herečkou Evou Josefíkovou o trémě i o tom, jak v rolích cizích žen hledá sebe sama.

Příběh: Helena Čapková se chtěla stát klavírní virtuoskou, nebo lékařkou. Poslechla ale matku a místo na studia šla k oltáři. Přestože pravidelně přispívala do novin i časopisů a napsala několik knih, zůstala celý život ve stínu slavných bratrů. Navíc s odvahou čelila represím a věznění nacistů i komunistů.

Hubnutí: Nucený pobyt doma nezvládá každý na jedničku, zvláště pokud jde o zdravý jídelníček a pravidelné cvičení. K tomu starosti s prací, dětmi a domácností. Kdo se pak může divit, že motivace ubývá a kila přibývají? Teď je ale čas s nimi zatočit!

Recepty: I když se to nezdá, jsou jídla ze školní jídelny, na která nedáme dopustit. Zkuste si je připomenout doma!