Vlasta 21/2020

20. 5. 2020

Rozhovor: Jedna z nejobsazovanějších českých hereček leckoho překvapí zájmem o věci veřejné, i jistou tvrdohlavostí, kterou byste ji podle vizáže nepřisuzovali. Janu Plodkovou nevyvedla z míry ani otázka, jaké to je být blondýna. „Je to dobrý, ale nemůžu srovnávat s tím, jaké by bylo být dlouhodobě bruneta. Jsem blondýna od malička, i když jsem zkoušela být na chvíli tmavovláska a různě jsem experimentovala, ale to jsem prostě nebyla já. A nepopírám, že být blondýna mi v některých situacích nepomohlo.“

Téma: Jistá moderní nemoc v současnosti postihuje dvě třetiny všech dospělých. Mezi její příznaky patří onemocnění srdce, plic a ledvin, ztráta chuti k jídlu, problémy s váhou, oslabená imunita, snížená odolnost vůči nemocem, vyšší citlivost na bolest, zpomalené reakce, výkyvy nálad, oslabená funkce mozku, deprese, obezita, diabetes a některé formy rakoviny. Tou nemocí je chronický nedostatek spánku, který se rozšiřuje v důsledku používání smartphonů, elektronických čteček a dalších zařízení vyzařujících světlo. A kvůli pandemii se čas, který strávili Češi na internetu, zvýšil o polovinu. Jak se z nás stali digizávisláci a co s tím můžeme dělat, to je téma, které zpracovala Klára Kubíčková.

Retro: Nahlédli jsme do historie českého čtení pro ženy. Mezi nejzajímavější časopisy na trhu za první republiky patřila Eva, módní rubriku v ní vedla osm let Stanislava Jílovská, která byla od dob studií Minervy blízkou přítelkyní novinářky Mileny Jesenské. Ke spolupráci byla vyzvána i spisovatelka Olga Scheinpflugová. Proč přestala Eva v roce 1943 vycházet?

Vztahy: Dostali jste padáka? Je to jako zemětřesení a následné tsunami. Přesto právě teď není výpověď nic neobvyklého. Ne vždy je to z důvodu špatné pracovní morálky – v současné době je tím nejčastějším důvodem vyhazovu koronakrize.

Recepty: Návrat ke kořenům. Také se každý rok těšíte na mladou mrkvičku, petržel a celer? Křehká, šťavnatá a křupavá čerstvá zelenina může být přílohou i hlavním chodem. Zkuste vařit podle Vlasty!