Vyhrajte premium gin v safírové láhvi Bombay Sapphire

Soutěže 2. června 2015

Bombay Saphire není jen gin. Je to příběh více jak 250 let nápaditosti, vývoje a vášně tří mužů rozhodnutých po celé generace rozvíjet prémiové giny.

Historie jalovcové pálenky sahá až do 11. století, kde z ní salernští mniši vyráběli nejrůznější tinktury a elixíry. První “gin” vznikl v polovině 17. století v holandském městě Leiden. Jeho vynálezcem byl Dr. Silvius, který zamýšlel použít gin jako lék na léčbu ledvinových potíží. Smíchal proto dvě močopudné suroviny – olej z jalovcových bobulí a obilný destilát. Vzniklou směs nazval genever, neboli jalovec, který se stal předchůdcem ginů, jak je známe nyní.

Kouzelný gin v lahvi

Bombay Sapphire v safírové láhvi spatřil světlo světa již v roce 1761, kdy jeho recepturu vyvinul teprve 24letý Thomas Dakin v severozápadní Anglii. Místo, kde se rozhodl postavit první významný lihovar mimo Londýn, zvolil velmi promyšleně – a to díky dostupnosti k důležitému přístavu v Liverpoolu a zároveň na řece křížící důležitou dopravní trasu. Jakmile bylo zákonem povoleno destilovat obilný líh, Thomas Dakin realizoval svůj cíl – vytvořit nápoj se vzácnými a exotickými bylinami z celého světa. Zde vznikla receptura “1761”, která je pro Bombay dodnes používaná a tajná.

Jedinečnost v každém doušku

Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je kvalitní skotské obilí a 10 bylinných příměsí tzv. botanicals, které přidávají k původní chuti jalovce jedinečnou a nenapodobitelnou chuť. Bombay Sapphire gin má i velmi specifický způsob výroby, jež je známý jako vapour infusion – plynná infúze. Spočívá v tom, že se alkoholové páry mísí s přísadami v plynném stavu (prochází přes bylinné přísady umístěné odděleně v perforovaných měděných koších), čímž je umožněno vstřebání bylinného aroma. V Bombay Sapphire je možné najít příměsi jalovcových bobulí, angleiku, citronovou kůru, mandle, lékořici, kosatec, skořicovou kůru, koriandr, kubebové bobule a Grains of Paradise (obojí jsou druhy pepře).

Ojedinělý způsob výroby, vysoká kvalita použitých ingrediencí a jejich vzájemná vyváženost zaručují Bombay Sapphire nezaměnitelný charakter. Jeho aroma, svěží a delikátní chuť jsou hlavním přínosem pro vyváženost rozmanitých koktejlů od Martini po různé druhy Gimletu, které se nyní stávají velmi populárními. A ikonická láhev, která má krásnou modrou barvu odrážející drahokam safír, je jen dalším důkazem prémiovosti obsaženého nápoje.

Tip na dokonalý letní gin

Gin s okurkou

•   6cl Bombay Ginu
•   12 perlivé vody
•   1 salátová okurka, velice dobře omytá
•   Citronová šťáva
•   Drcený led

Postup:

Škrabkou z okurky odstraníme slupku. Nakrájíme si několik koleček okurky, které vložíme na dno sklenice. Na ty poté stočte oloupanou slupku okurky. Přidáme Gin, pokapeme šťávou z půlky citronu. Poté sklenici naplníme drceným ledem a zalijeme perlivou vodou.

Vyhrajte jedinečný gin! Hrajeme o tři lahve Bombay Sapphire, stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a mít trochu štěstí!

Odpověď na soutěžní otázku najdete na www.brown-forman.cz.

Tato soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami.

Soutěž byla ukončena. Výherce budeme kontaktovat telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu.

Výherci: Božena P., Tavíkovice Alena P., Vodňany Jaroslav S., Liberec