Losos, který se odvážil vyskočit výš

Soutěže 29. února 2016

Drobné dílko, poetická novela nebo, chcete-li, báje, je prací korejského básníka Ahn Do-Hyuna, jehož dílo bylo v Koreji oceněno mnoha významnými cenami. A nyní máte jedinečnou příležitost tuto knihu vyhrát!

Život lososa je předvídatelný – po narození putuje s proudem řeky do moře, kde doroste a pak se vydá řekami zpět na místo, kde se narodil, tam si najde partnerku, zplodí potomstvo a zemře. Ale tato kniha popisuje příběh jedince, který se se od ostatních výrazně liší. Má stříbrnou barvu, ostatní lososi mu nedůvěřují a on se cítí osamělý a nepochopený. Navíc se mu v hlavě líhnou pro lososy neobvyklé nápady, a tak se odváží překonat vlastní osud… Je to příběh o cestě k dospělosti a o spalujícím žáru lásky. Do ruky v něm dostáváte nádhernou moderní bajku o hledání svobody a harmonie s přírodou. Příběh o Stříbrném lososovi je podobenstvím o nekonečné touze, snění, lásce a životě v harmonii s přírodou i ostatními.

Losos, který se odvážil vyskočit výš je první dílo populárního korejského básníka Ahn Do-Hyun, které bylo přeloženo do angličtiny. Zajímavostí je, že autor vynikajícího překladu zůstal v anonymitě. Alegorické dílo po vzoru The Giving Tree od Shela Silversteina nebo Saint-Exupéryho Malého prince,kde velké ponaučení a moudro přináší strom nebo liška. V tomto případě je vyřčeno z úst lososa.

Ahn Do-hyun se narodil v roce 1961 v Yeocheonu v Jižní Koreji. Studoval literaturu na buddhistické univerzitě Wonkwang v Iksanu. Do světa písemnictví vstoupil roku 1981, kdy jeho báseň Řeka Nakdong zvítězila v prestižním hlasování časopisu Daegu Maeil Shinmun. V následujících letech talent potvrdil a nejen že vyhrál další literární soutěže, ale stal se jedním z nejoblíbenějších moderních korejských básníků. Uspěl i v próze, když hranice národního věhlasu překročil celosvětově úspěšnou knihou Losos, který se odvážil vyskočit výš.

O co hrajeme?

Pět z vás získá knihu Losos, který se odvážil vyskočit výš. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a mít trochu štěstí. Nápovědu najdete zde.

Tato soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami.

Soutěž byla ukončena. Výherce budeme kontaktovat telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu.

Výherci: Klára V., Hvozdec; Marie S., Jistebnice; Kateřina P., Hořičky; Klára Z., Zlín; Marcela K., Fulnek