Výstava Historie stavebnice Merkur, fenomén českého hračkářství

Soutěže 3. února 2016

Vzpomínáte si na populární stavebnici Merkur, která v minulém století ovládala české domácnosti? Sestavené modely vláčků, aut nebo jeřábů milovalo snad každé dítě. Chcete i Vy znovuobjevit důmyslnost této originální české stavebnice, která se vyrábí více než sto let? V 2. patře Domu hraček Sparkys v Havířské ulici v Praze se otevřela historická expozice Merkur, která čítá přes 520 unikátních modelů, od funkčních kolotočů přes elektrické vláčky až po kousky datované k roku 1920. Součástí této rozsáhlé výstavy je dílna, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet sestavit modely sami.

Unikátní expozice, která zachycuje historii fenoménu Merkur, láká návštěvníky na celou řadu železničních jeřábů, obřích vlaků i na repliku čočkostroje vynálezce Otty Wichterleho, funkční model slunečních hodin, ježka v kleci zapsaného v České knize rekordů nebo na šestimetrový model ivančického viaduktu s pendlujícím vláčkem, vše z unikátní osobní sbírky sběratele Jiřího Mládka, která patří k největším na světě. Můžete si tak znovu vychutnat kouzlo a genialitu české stavebnice Merkur, která rozsvěcuje dětské tváře od roku 1925 až dodnes.

merkur kolotoč

Věděli jste, že:

•   Čočkostroj - na Vánoce 1961 si vynálezce a profesor Otto Wichterle sestavil pomocí dětské kovové stavebnice Merkur první prototyp odstředivého od-lévacího zařízení, které poháněl dynamem z jízdního kola, zapojeným na zvonkový transformátor.

Na něm odlil první čtyři velmi pravidelné čočky, které nedráždily oko.

•   Merkur v Guinessově knize - v roce 2000 se česká stavebnice zapsala do Guinessovy knihy rekordů s největší stavbou z Merkuru „Ocelové město“. Její výška dosahovala

ke 180 cm, na výrobu padlo 55 000 šroubků a 55 000 matiček o celkové hmotnosti 500 Kg.

•   Merkur má muzeum – v roce 2006 vzniklo v Polici nad Metují „Muzeum stavebnice Merkur.“  Exponáty jsou pravidelně vystavované na českých i světových veletrzích.

Další zajímavosti se dozvíte na výstavě.

O CO HRAJEME?

Získejte rodinné vstupné pro až čtyři osoby na výstavu Historie stavebnice Merkur! Stačí když správně odpovíte na soutěžní otázku a budete mít trochu štěstí.

Tato soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami.

Soutěž byla ukončena. Výherce budeme kontaktovat telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu.

Výherci: Kateřina R., Praha; Ladislava S., Česká Lípa; Romana Z., Žlutice; Radmila K., Křižanovice; Vladimír P., Praha