Píšťalka (nejen) pro pány kluky

Tipy a návody 13. dubna 2012

Cítíte jarní vzduch a slyšíte zpívat ptáky? Vesele si poskočte a zapískejte. Třeba na píšťalku.

Potřebujete:

Nejlepším materiálem pro výrobu píšťalek jsou vrbové pruty. Můžete použít také bezové. Větvičky by měly být silné přibližně jako tužka, nejvíce však 1,5 cm. Lze pracovat s proutkem čerstvě uříznutým – starší na chvíli namočte do vody.

Postup:

1

Řezání a vykrojování:

Nejprve proutek zespodu strany, kterou budete přikládat k ústům, šikmo seřízněte zhruba do poloviny jeho tloušťky. Na vrchní straně vytvořte zářez – budoucí zvukový otvor. Na druhém konci píšťalky nařízněte na dvou místech kůru dokola a vzniklý proužek opatrně sloupněte.

2

Otloukej se píšťaličko:

Střenkou nože začněte poklepávat na kůru proutku kolem dokola, aby se oddělilo lýko od dřeně a kůra se dala stáhnout. Někdy je lépe začít s „otloukáním“ píšťaličky ještě nevykrojené, předejde se tím poškození kůry.

3

Stahování kůry:

Po uvolnění kůru opatrným kroucením z prutu stáhněte. Aby na okrajích nezaschla, můžete ji opět krátce namočit. Dobře jdou stahovat proutky, které jsou nalité mízou – v zimě lýko z dřeně sloupnout nelze.

4

Vytvoření kolíčku:

Ze staženého proutku oddělte malou část zhruba ve vzdálenosti zvukového otvoru. Z jeho vrchní strany odřízněte plátek a špalíček zasuňte zpět do stažené kůry. Z druhé části vytvořte kolíček.

5

„Naladění“ píšťalky:

Kolíček zasuňte do píšťalky na její opačné straně. Jeho posouváním měňte hloubku tónů. Šikovní řezbáři mohou konec píšťalky ozdobit různými zářezy.

A další spoustu nápadů, návodů, tipů a inspiraci najdete v časopise Praktická žena.