Růže v zajetí ledu

Tipy a návody 1. května 2012

Společnost královny všech květin dokáže rozzářit domov. Využijte její podmanivou krásu k působivým dekoracím.

Růže a led. Zdá se vám toto spojení zvláštní a pro růže nebezpečné? Kdepak, led a mráz nemusí být jen ničitelé. Mohou naopak krásu růží povýšit na malé umělecké dílo, nebo je na dlouhou dobu zakonzervovat v jejich přirozeném půvabu.

Mísa z ledu má sice jen krátkou životnost, ale je opravdu velmi krásná. Můžete ji použít jako nádobu na led či zmrzlinu.

Potřebujete:

menší a větší misku

nůžky na květiny

vodu

Postup:

mísa 1

Dno větší misky pokryjte nastříhanými drobnokvětými růžičkami.

mísa 2

Vložte menší misku a prostor mezi miskami vyplňte růžemi.

mísa 3

Do prostoru mezi miskami nalijte opatrně studenou vodu.

mísa 4

Vnitřní miska musí být buď zatížená, nebo misky zavřete víkem.

mísa 5

Misku dejte na několik hodin do mrazáku. Pak ji vyndejte a otevřete víko. Pro snadné vyjmutí ledové mísy pusťte na misky studenou vodu. 

Kam pro růžové lístky?

růže

Okvětními lístky růže můžete pokrýt stůl při sváteční večeři nebo třeba i celou ložnici. K dostání jsou v několika variantách:

  • Čerstvé plátky růží se dají ve větších květinářstvích objednat přímo z Holandska, ale stejnou službu vám udělají i okvětní lístky z růží koupených za výprodejovou cenu. Plátky si nechte ošetřit sprejem na květy a uložte je na chladné místo.
  • Okvětní lístky sušené mrazem se dají zakoupit pouze ve specializovaných firmách (zkuste www.lymfa.cz). Vydrží dlouho ve skvělé kondici, vypadají jako čerstvé, ale jsou velmi křehké.
  • Látkové okvětní lístky najdete v prodejnách dekorací i v květinářstvích. Některé vypadají velmi zdařile, záleží na kvalitě provedení. V každém případě vydrží nejdéle.

Aby vám růže ve váze déle vydržela

růže

  • Před vložením do vázy růžím hodně zešikma seřízněte stonek. Čím delší řez, tím dokáže rostlina nasát více vody.
  • Růže vkládejte pouze do čisté vázy - vázu denně vymývejte a vodu vyměňujte. Růže jsou totiž velmi choulostivé na vznik bakterií ve vodě. Při každé výměně vody růže znova seřízněte.
  • Do vody používejte výživu pro řezané květiny. Ve většině obchodů vám ji zdarma přibalí ke každé kytici.
  • Růže nesmí přijít do styku se zdrojem etylenu. Nestavte je tedy na stůl vedle mísy s ovocem (zrající ovoce etylen produkuje).
  • Řezané růže nesnášejí přímé sluneční paprsky a průvan.
  • Pokud přece jen růže předčasně uvadá, přistupte k radikálnímu řezu. Šikmým řezem zkraťte stonek o 1/3 délky. Růže se většinou po vložení do vody rychle zotaví.