Balkony přetékající květinami nemusí být jenom sen

Tipy a návody 21. května 2013

Jestli se vám domy oblité květy líbí v Itálii nebo Rakousku, tak tento trend pomozte zavést i u nás. Prostě si okvětinujte balkon a ostatní se postupně přidají.

Od konce dubna, kdy pominou i poslední noční mrazíky, nastává ideální čas pro vysazování rostlin na balkony, terasy či za okna do truhlíků.

S balkonovou květinovou výzdobou si především spojujeme muškáty, které jsou oblíbené díky své nenáročnosti a maximálnímu estetickému efektu. Nicméně terasu nebo balkon můžete zvelebit mnohými dalšími květinami, mezi něž patří například petúnie, fuchsie či různé druhy bylinek.

Do čeho květiny vysazovat?

Pro balkony, terasy a parapety jsou nejvhodnější nádobou truhlíky či květináče. Na výběr jsou i samozavlažovací varianty truhlíků, které vám v mnohém usnadní péči o květiny. Celý fór spočívá ve dvojitém dně, které poskytuje prostor pro zásobárnu vody.

Květiny během parných dnů spotřebují velké množství vody, což by znamenalo, že se k jednomu truhlíku musíte vracet. Se samozavlažovacími truhlíky vám stačí nalít dostatek vody do jeho zásobníku a květiny si budou vlhkost odebírat samy, díky speciálním knotům.

V případě deštivého počasí se nicméně nemusíte bát, že květiny budou stát ve vodě. Kvalitní truhlíky jsou opatřeny přepadem, který nadbytek vody odvádí pryč. Samozavlažovací truhlíky nejsou avšak ideální pro všechny druhy muškátů – některé mají rády sušší zeminu než stále vlhký substrát. Frekvence dolévání vody záleží na počasí, světové orientaci truhlíku a v neposlední řadě na velikosti rostlin.

truhlík

Výběru truhlíků věnujte pozornost.

zdroj: www.thinkstock.cz

Jakou připravit zeminu?

Kvalitní substrát je základem pro úspěšné pěstování jakýchkoliv rostlin, muškáty nevyjímaje. Pro domácí pěstování jsou nejvhodnější speciální substráty, které jsou určeny přímo pro pěstování kvetoucích balkonových rostlin či přímo pro muškáty.

Substrát by měl obsahovat rašelinu, písek a pařeništní zeminu s přídavkem rozpustného hnojiva, které zajistí nezbytné živiny v první fázi po výsadbě, většinou však na celou sezonu až po dobu 6 měsíců. V zemině se rovněž nacházejí částečky perlitu nebo granulovaného polystyrenu, které slouží ke kvalitnějšímu provzdušnění substrátu. Při případné výměně starého substrátu za nový nesmíme zapomenout na přimíchání granulovaného hnojiva.

Jak je množit?

„V případě, že si chcete muškáty namnožit, je nejlepším způsobem takzvané řízkování. To spočívá v odříznutí 10 až 12 cm dlouhého řízku ze zdravé matečné rostliny.

Takto připravený řízek namočíme do stimulátoru, což je speciální chemický přípravek na bázi gelu, a následně zapíchneme do květináče naplněného pěstebním substrátem. Řízek bychom měli pěstovat v teplotách mezi 21 a 25 °C,“ doporučuje Karel Rubeš z OBI marketu v Praze-Proseku.

množte

Muškáty množte řízkováním.

zdroj: www.thinkstock.cz
substrát

Substrát by měl obsahovat rašelinu i písek.

zdroj: www.thinkstock.cz

10 základních pravidel pro pěstování muškátů

  1. Nároky muškátů se různí druh od druhu, můžeme mít totiž převislé, vzpřímené, velkokvěté či například anglické muškáty.
  2. Některé kvetou již v květnu, přičemž jejich vegetační období končí s příchodem prvních zimních mrazů.
  3. Ideální je si muškáty předpěstovat v teple domova a na venkovní stanoviště je umístit až po 15. květnu, kdy již nehrozí nebezpečí ranních mrazíků. Jestli jste to letos nestihli, naplánujte si to na příští rok.
  4. Muškáty jsou světlomilné a teplomilné rostliny, které však dobře snášejí i přechodné zastínění. Ideální umístění s ohledem na světové strany je na jih, jihovýchod či případně na jihozápad.
  5. Počet rostlin vysazených v truhlíku se různí podle jejich velikosti. Do klasického truhlíku 50 až 60cm se dává 5 až 7 rostlin, stylem cik-cak, aby se truhlík co nejrychleji zaplnil.
  6. Díky svému původu umějí muškáty dobře hospodařit s vodou, kdy i v plné vegetaci snášejí přestávky v zálivce. Ideální je zálivku provádět v ranních či podvečerních časech, kdy slunce příliš nežhne.
  7. Nejvhodnější je vysazovat rostliny do speciálního substrátu na pelargonie, který je obohacen o perlit (provzdušňuje) a bentonit, bohatý na jílové nerosty.
  8. Substrát na pelargonie začněte přihnojovat po 6 týdnech od výsadby.
  9. Pokud jste nepoužili speciální substrát, je nutné dodávat muškátům veškeré komplexní muškátové látky v podobě roztoku. Aplikace je snadná – 1 víčko (15 ml) na 1 litr zálivky.
  10. Rostlinám pravidelně odstraňujte odumřelé a neduživé části, které je zbytečně vysilují.

německo

Klasický pohled na muškáty, jak je známe z Německa a Rakouska.

zdroj: www.thinkstock.cz