Vyzkoušejte: Hovězí vývar s kotrčem

Tipy a návody 20. května 2017

Víte, co je to kotrč? Jasně, sice to trochu evokuje něco mezi kostrčí a chatrčí (?), nicméně kotrč kadeřavý je mohutná houba, která nejčastěji roste na kořenech borovic. A je velmi chutná!

Potřebujete:

500 g hovězího žebra

1 středně velký kotrč (asi 300 g)

300 g kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)

4 stonky zeleného chřestu

1 větší cibuli

3 lžíce řepkového oleje

3 stroužky česneku

10 kuliček celého pepře

3 kuličky nového koření

2 bobkové listy

sůl

nakrájenou pažitku nebo čerstvou majoránku na posypání

Postup:

  1. Do hrnce nalijte 2 litry studené vody, vložte do něj hovězí žebro, trochu osolte a nechte vařit. Během vaření průběžně sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu. Po 30 minutách varu přidejte do hrnce bobkový list, nové koření, kuličky pepře, česnek, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vařte ještě asi hodinu. Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce a nechte částečně zchladnout. Pak ho vykostěte a nakrájejte na plátky.

  2. Masový vývar sceďte, dochuťte solí a případně kořením a zeleninu nakrájejte na kousky. Kotrč předem namočte přes noc do studené vody, aby z něj vyplaval hmyz. Pak ho důkladně propláchněte, nakrájejte na kousky o velikosti lžíce a krátce opečte na rozehřátém oleji. Zalijte je vývarem a 10 minut povařte. Přidejte maso, nakrájenou vařenou zeleninu a překrájené stonky mladého zeleného chřestu a ještě minutu povařte. Polévku podávejte posypanou pažitkou nebo čerstvou majoránkou.