Poznejte nejkrásnější dálkové cyklotrasy Česka

Tipy a návody 10. července 2020

Cyklistika se v Česku těší velké oblibě a po celé republice najdete tisíce kilometrů cyklotras. Poznejte svět v sedle kola i vy – s našimi tipy na nejkrásnější dálkové trasy našeho území.

Kolem Labe od Krkonoš až k Severnímu moři

Skvělá cyklistická dovolená vás čeká na jedné nejkrásnějších říčních stezek v Evropě. Labská stezka patří k nejpopulárnějším v Česku i Německu, díky profilu podél evropského veletoku také k těm méně náročným. Podél stezky v jedinečném spojení od Krkonoš k Severnímu moři poznáte historii řady měst, které trasa protíná. Aktivní cyklodovolená vás čeká na 1 220 kilometrů dlouhé trase plné přírodních zajímavostí a kulturních zážitků.

Mezi vinicemi jižní Moravy

Moravské vinařské stezky vás provedou malebnou krajinou mezi vinohrady od historického Znojma až po Uherské Hradiště. Celá síť vinařských stezek skýtá až 1 200 kilometrů tras tvořených deseti okruhy protínající 300 vinařských vesniček a měst. Jižanské vinice, sklepní uličky a vinařské akce lákají statisíce českých a zahraničních návštěvníků přijíždějícími za krásami Znojma, Mikulova, Valtic či Kyjova. Skvělý výchozí bod pro poznávání této lokality nabídne některý z hotelů v Brně.

Lázeňskými městy z Chebu do Sokolova

Cyklostezka Ohře vede podél stejnojmenné řeky územím západních Čech až po hranici s Německem, kde navazuje na cyklostezku v Bavorsku. První část stezky vedoucí z Chebu do Mostova je téměř rovinatá, od Mostova vás čeká první stoupání a klesání. Cyklostezka dále pokračuje až do Karlových Varů. Nenechte si ujít jedinečný lázeňský zážitek, rezervujte si ubytování v Karlových Varech a projděte se mezi kolonádami s ochutnávkou léčivé vody, kterou je město proslulé.

Železnou oponou od Aše přes Lipno do Břeclavi

Putovat můžete i po více jak 800 kilometrů dlouhé trase na česko-bavorsko-rakouském pomezí. Stezka železné opony je součástí celoevropské sítě dálkových cyklotras, jejíž příroda je vzhledem k nepřístupnosti dříve přísně střeženého území téměř nedotčená. Cyklotrasa vás provede Šumavou, oblastí Lipenska a Vyšebrodska, projedete také Novohradské hory a Českou Kanadu. Doporučujeme rezervovat ubytování v Jižních Čechách a krásu zdejšího okolí si vychutnat o něco déle.