Mirka Slavíková: Sladká máma na internetu

Z nové Vlasty 27. října 2015

„Maminka je pracovitá, tvrdohlavá, vzdělaná a vytrvalá osoba. A má zvláštní nutkání velmi brzy vstávat a něco dobrého péct,“ říkají o Mirce van Gils Slavíkové její synové. Asi právě tyhle vlastnosti ji dovedly k francouzskému titulu „profesorka cukrářského umění“ a k prvnímu místu ve Velké ceně Paříže o nejlepší slavnostní dezert.

Když si maminka vezme do hlavy nějaký cíl, tak za ním jde za jakýchkoliv okolností,“ dodává ještě syn Matěj a je možné mu věřit. Mirka totiž procestovala půlku světa, vychovávala drahně času sama své tři děti, naučila se a vyučuje cukrářské umění, píše o něm knihy, pořádá kurzy, a navíc má mezinárodně úspěšnou internetovou školu o pečení i vaření Mom's Kitchen na YouTube. A to ji vymyslela dřív, než vůbec začala éra kuchařů celebrit ve videosvětě.

Jak vaše okolí snáší tu věčnou energii? Třeba váš manžel píše na netu, že jste hnací motor všeho.


Ono ji okolí moc nesnáší, řekla bych. Kdo by mě taky pořád snášel, když okamžitě po probuzení jsem hned aktivní, zatímco ostatní se ještě plouží. Ale vůně čerstvé nedělní snídaně potom všechny baví.


Ale vážně – co vás tak nabíjí? Vždyť už jste trojnásobná babička.


Asi to nebudu umět pojmenovat. Je ve mně kus bohémy, mám nekonečné množství nápadů a nutkání je provést. Je to asi jako když se při sportu vyplavují endorfiny. Když učím, miluju radost z úspěchů mých studentů, i když jsou lepší než já. Hnací motor jsou taky blažené úsměvy lidí při ochutnávání. Na druhou stranu jdou některé moje vlastnosti
i proti mně, třeba velká disciplína a houževnatost
 a taky perfekcionismus. Taky jsem byla vždycky snílek a každý sen jsem se snažila zhmotnit. To je na životě krásné.


Prý vám ale povolání vybral tatínek, původně jste chtěla být výtvarnicí.

Táta řekl: U jídla budeš, jíst se bude pořád a jako cukrářka můžeš taky modelovat. S věkem jsem jeho tehdejší moudrost pochopila.


Tatínek taky cukrařil?

Pekli oba rodiče a dort ve tvaru panenky k mému narození pekl i zdobil táta osobně. Byla jsme tři děvčata a pomáhat doma bylo normální. Bylo to 
ale někdy týrání! Týden jsem třeba vařila švestkové knedlíky, dokud jsem se je nenaučila. Mimochodem tatínek se vyučil kovářem a maminka byla učitelka, takže profesionální kulinářská tradice u nás nebyla vůbec žádná.

Jak se paní Mirka od českých švestkových knedlíků dostala do Jižní Afriky? A které světové celebrity si pochutnali na jejích dezertech? Čtěte v novém čísle Vlasty, které vychází už zítra, ve středu 28. 10. 2015.