Hudba je víc, herectví teď odsouvám, říká Richard Krajčo

Z nové Vlasty 10. srpna 2015

Na jeho talent, se kterým si šikovně hraje se slovy, Češi slyší. A tak Richard Krajčo (38) zpívá v jedné z nejúspěšnějších kapel současnosti, jejíž podzimní turné po velkých halách je téměř vyprodané. Proč se rozhodl, že dá hudbě přednost před herectvím?

Nedávno jste s Kryštofem vydali novou desku Srdcebeat. To vás tak vyčerpala, že o vás celé léto není slyšet?

To ne, i když je pravda, že na festivalech nás letos neuvidíte. Ale i když nemáme koncerty, tak pracujeme dál. Máme před sebou halové turné v říjnu, pracujeme na něm už osm měsíců a v tom teď pokračujeme a po třech letech trávíme čas s rodinami.

Máte na té nové desce mezi písničkami svoji nej?

To je těžké. Mám vztah ke všem, protože jsem na mnoha hudebně pracoval a až na jednu výjimku jsem všechny textoval. Spolupracovali jsme na ní s americkými producenty, a když jsem si ji čerstvou přivezl z New Yorku, tak jsem pořád čekal, jestli mě některá ze skladeb už přestane bavit. A vlastně se mi to u žádné nestalo, mám rád všechny. Ale pocitově stěžejní skladbou je pro mě Vysněnokrajina, ta mě k celé té desce a k tomu euforickému přístupu nakopla. A textově je pro mě strašně důležitý Srdcebeat, ten jsem složil pro své děti. Je tam i můj první opravdový lovesong Ty a já.

Máte vůbec za těch více než dvacet let, co jste na scéně, nějakou píseň, kterou nemáte rád, nechcete ji hrát?

Tak to nemám. Nepřestal mě bavit ani Obchodník s deštěm, kterého hrajeme od roku 2001, ani Cosmoshop, ani Ženy, které jsou služebně asi nejstarší. Mám je rád pořád. Nedávno jste s Kryštofem vydali novou desku Srdcebeat. To vás tak vyčerpala, že o vás celé léto není slyšet? To ne, i když je pravda, že na festivalech nás letos neuvidíte. Ale i když nemáme koncerty, tak pracujeme dál. Máme před sebou halové turné v říjnu, pracujeme na něm už osm měsíců a v tom teď pokračujeme a po třech letech trávíme čas s rodinami. Máte na té nové desce mezi písničkami svoji nej? To je těžké. Mám vztah ke všem, protože jsem na mnoha hudebně pracoval a až na jednu výjimku jsem všechny textoval. Spolupracovali jsme na ní s americkými producenty, a když jsem si ji čerstvou přivezl z New Yorku, tak jsem pořád čekal, jestli mě některá ze skladeb už přestane bavit. A vlastně se mi to u žádné nestalo, mám rád všechny. Ale pocitově stěžejní skladbou je pro mě Vysněnokrajina, ta mě k celé té desce a k tomu euforickému přístupu nakopla. A textově je pro mě strašně důležitý Srdcebeat, ten jsem složil pro své děti. Je tam i můj první opravdový lovesong Ty a já. Máte vůbec za těch více než dvacet let, co jste na scéně, nějakou píseň, kterou nemáte rád, nechcete ji hrát? Tak to nemám. Nepřestal mě bavit ani Obchodník s deštěm, kterého hrajeme od roku 2001, ani Cosmoshop, ani Ženy, které jsou služebně asi nejstarší. Mám je rád pořád.

TEXT: Veronika Kábrtová

Celý rozhovor s Richardem Krajčem čtěte ve Vlastě, která vychází ve středu 12. srpna.