Pod pojmem obilovina se neskrývá pouze pšenice, ječmen a žito, které jsou všem dobře známé, ale také zdravější, výživnější, mnohdy i chutnější bezlepkové varianty. To potěší hlavně osoby trpící celiakií, tedy alergií právě na lepek. Do jídelníčku bychom proto neměli zařazovat pouze staré známé, ale také nové druhy, například pohanku, amarant nebo quinou. „Obiloviny, jiným slovem cereálie, a výrobky z nich (pečivo, těstoviny) jsou zdrojem komplexních sacharidů a do našeho jídelníčku neodmyslitelně patří. Sacharidy by měly tvořit 50 až 55 procent celkového energetického přijmu. Jsou významným zdrojem energie,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.
Jakým „nováčkům“ byste určitě měli přijít na chuť? Čtěte v nové Vlastě, která vychází ve středu 5. srpna.
TEXT: Karla Pelikánová