Setřeste kila bílkovinami. Je tu Dukanova dieta

Z nové Vlasty 2. září 2015

Potřebujete efektivně zhubnout, ale nechcete se trápit hladem? Pak vyzkoušejte Dukanovu dietu založenou na konzumaci bílkovin, která v pozdější fázi povoluje i trochu „zakázaného“.

Při této dietě konzumujete převážně maso, ryby a další potraviny obsahující vysoký podíl bílkovin. Pokud tedy nemůžete žít bez pečiva a těstovin nebo nejíte maso, nebude to vaše cesta ke zhubnutí. Přesto se tato dieta, nesoucí název po svém zakladateli, francouzském specialistovi na výživu, doktoru Pierru Dukanovi, těší veliké oblibě.

Hubly podle ní například herečka a zpěvačka Jennifer Lopez, herečka Nicole Kidman nebo vévodkyně Kate. Dukanova dieta je postavena na zásadě, že právě bílkoviny jsou životně důležité látky nezbytné pro chod organismu. To je sice pravda, ale faktem také je, že přemíra bílkovin zatěžuje ledviny, živočišné tuky pro změnu nesvědčí kardiovaskulárnímu systému. To je také důvodem toho, proč po počátečním pozitivním ohlasu v roce 2000, kdy Dukan vydal knihu Neumím zhubnout, v níž je dieta detailně popsaná, sklidil od lékařů a jiných nutričních specialistů vlnu kritiky.

Celý článek o Dukanově dietě najdete v časopise Vlasta, která vychází ve středu 2. září.