Zdraví na talíři

Z nové Vlasty 22. září 2015

Patří neodmyslitelně k sobě a naše tělo chrání před mnoha civilizačními nemocemi. Řeč je o vápníku a hořčíku. Minerálech, jež jsou pro správné fungování organismu klíčové.

Na rozdíl od vitaminů, z nichž některé si organismus částečně vytvářet umí (například A, D a K), minerální látky potřebuje získávat z potravy. A proč jsou pro správné fungování těla tak moc důležité? Jednak se podílejí na výstavbě tělesných tkání, regulují a aktivují činnost metabolismu, a jednak hrají významnou roli v prevenci civilizačních onemocnění.

Nejčastěji zastoupeným minerálem v našem těle je vápník, který se nachází v kostech a zubech a jehož nízký příjem může mít na pevnost a zdraví kostí fatální dopad. A pak je tu hořčík, který se stará o správnou funkci srdce, svalové a nervové soustavy a pomáhá tělu lépe využívat vitaminy C a E. Pokud ho má tělo málo, hrozí nespavost, nervozita, deprese, svalové křeče nebo lámání nehtů a vypadávání vlasů. Na druhou stranu lepšímu vstřebávání hořčíku pomáhá právě vápník, jehož průměrná denní doporučená dávka pro dospělého člověka je 1200mg. Hořčíku je třeba denně přijmout asi 375mg, přičemž nejvhodnější poměr vápníku k hořčíku je 2 : 1.

Tyto dva minerály spolu úzce spolupracují a podílejí se na mnoha enzymatických reakcích. Co dalšího vybádali o jejich působení a vlivu na náš organismus zahraniční odborníci při svých studiích?

Čtěte, co a v jakém množství byste měli jíst, abyste byli zdraví, v nové Vlastě! Vychází již tuto středu 23. září.