Mějte se ráda, nikdo jiný to za vás neudělá

Z nové Vlasty 23. února 2016

Odborníci hovoří jasnou řečí. Pokud se nebudete milovat sama, nebudete umět mít ráda ani lidi, kteří vás obklopují. Rodinu, přátele, partnera. Zní to logicky, ale ruku na srdce. Opravdu to umíte?

Kromě odborníků se k sebelásce vyjadřují také klasičtí mistři. Rozhodně nijak hanlivě. Jedno z čínských přísloví dokonce tvrdí, že se musíte umět milovat proto, abyste nemusela hledat, co na vás milují jiní. Něco pravdy na tom bude. Uznejte upřímně, že vlasy si pochválíte teprve v okamžiku, kdy vám je ohodnotí kamarádka. To, že jste skvělá kuchařka, si také neřeknete sama, ale čekáte, až se to dozvíte od kohokoli, koho zvete na oběd. Zkrátka je načase, abyste se měla ráda, jaká jste, přijímala se se všemi klady i zápory a nečekala, jestli jste hodna, aby vás milovalo vaše okolí. Naopak, pokud světu dáte sebevědomě najevo, že je vám vlastně jedno, co si o vás kdo myslí, budete spokojenější. Začněte s takovým způsobem uvažování – třeba hned teď!

Koučka Kateřina Tomanová vysvětluje: „Naučte se být sama sobě nejlepším přítelem, protože jinak se může velice snadno stát, že se sama sobě stanete nejhorším nepřítelem. V dnešní době jsme totiž všichni tak posedlí tím, že by nás měli milovat ostatní, až zapomínáme vážit si sebe sama. Není to trochu škoda?“

Naučte se mít ráda podle našeho desatera sebelásky, které najdete v nové Vlastě. Vychází již zítra, 24. února.