Do Egypta za žraloky a mořskými kravami

Videa 24. února 2012

Kdo by nechtěl v zimě odletět za teplem? Marsa Alam je jedním z mála relativně blízkých míst, kde je teď nádherné počasí. Nepředstavitelných 25 °C! A moře plné podivných zvířat...

Město Marsa Alam leží na pobřeží Rudého moře v jihovýchodním Egyptě, v místech, kde se Arabská poušť setkává s mořem. Na západě je odděleno pohořími a pouštěmi od největší egyptské řeky Nil. V současnosti se do oblasti dostanete letadlem, cesta trvá asi čtyři hodiny.

Ale nenechte se zmást, spíš než jako vyprahlá poušť to tam vypadá jako na bujném tropickém ostrově: všude je plno palem, mangrovníky a v moři pestrobarevné korálové útesy. Původně malá rybářská vesnice se stala vyhledávaným turistickým cílem. Dodnes pracuje většina místních jako rybáři či chovatelé ovcí, velbloudů a koz.

Místo ale turisté vyhledávají především kvůli potápění, moře je tu totiž plné života a taky nedotčených míst. Máte velkou šanci vidět takové rarity jako třeba delfíny, mořské krávy (dugongy) nebo žraloka kladivouna. Pobřeží lemují téměř neporušené korálové útesy a teploty moře se celoročně pohybují v příjemném rozmezí od 22 do 29 ºC.

potápění 2
zdroj: Isifa.com

Bájné sirény

Nejzvláštnějšími tvory jsou tu právě dugongové neboli mořské krávy. Jsou to docela obři - dosahují délky až tři metry a váží kolem tří set kilogramů! Jejich původ není příliš jasný. Připomínají sice kytovce nebo tuleně, ale vývojově jsou zřejmě spříznění spíše se suchozemskými slony.

Slyšeli jste někdy o bájných sirénách, mořských pannách, které podle pověstí lákaly námořníky do nebezpečných míst? Ve skutečnosti šlo právě o tyto býložravé, zcela neškodné dravce.

Dugongové patří mezi kriticky ohrožené druhy a mnohde již byli vyhubeni úplně. Lovecké metody se totiž stále vylepšují a dugongové nejsou schopní množit se dostatečně rychle - samice mívají první mládě až v desátém roce života a pak každým třetím až pátým rokem. Dnes už žijí jen v pobřežních vodách Ameriky a Afriky. Mělké moře v okolí egyptského Marsa Alam je tak jednou z mála příležitostí, kde se s nimi můžete setkat.

Podívejte se na video s dugongem Dennisem z moře u Marsa Alam:


Kde potkat delfíny

Podmořský svět Rudého moře se hemží nekonečným množstvím ryb, krabů, hvězdic a dalších mořských tvorů. Především ale máte jedinečnou příležitost poznat tu zblízka delfíny, a to ve volné přírodě. Jsou družní a rádi se ukazují.

Delfíni odedávna člověka přitahují jako symbol svobody, volnosti a inteligence. V Rudém moři jich žije hned několik druhů: delfín kapverdský, delfín skákavý, delfín indočínský nebo kosatka černá. Určitě si tedy nenechte ujít Ras Samadai neboli „delfíní útes“ uprostřed chráněné rezervace.

A taky vyhlášený Elphinstone - takové korálové útesy jste ještě neviděli! Jejich bludiště a chodbičky jsou oblíbeným útočištěm chobotnic a murén.

potápění 7
zdroj: Isifa.com

Žraloků není třeba se bát

Žraloci mají velice špatnou pověst. Většina lidí je vnímá jako zabijáky a nepřátele, na čemž má velký podíl spektákl Čelisti. Přitom výzkumy dokazují, že lidé nejsou součástí žraločího jídelníčku, a jejich útoky jsou tak způsobené spíš nevhodným chováním člověka nebo nešťastnou náhodou.

Potápění se žraloky si postupně získává oblibu, je však třeba mít stále na paměti, že ve vodě je pánem žralok, a nikoli člověk. Nesmíte je krmit, potápět se při špatné viditelnosti a samozřejmě si o nich musíte zjistit co nejvíce informací a vše konzultovat s odborníky. Kontaktujte jakékoli místní potápěčské centrum ve městě, se vším vám poradí.

Nejlepší období pro pozorování žraloků je duben až červen nebo říjen až listopad. A mezi nejlepší lokality v Rudém moři patří právě útes Elphinstone u Marsa Alam. Normální pláže jsou však samozřejmě chráněné protižraločími sítěmi – koupání je tedy bezpečné.

dugong

Dugong neboli mořská kráva

zdroj: Isifa.com
delfín

Narazit můžete i na delfíny

zdroj: Isifa.com

Další spousta poutavých cestopisů a reportáží na vás čeká na www.national-geographic.cz.