Hříšné báchorky na Zalité louce

Hochkönig 1
Vesnice Dienten
Videa 15. března 2012

Bylo nebylo, žily na alpské louce sexy salašnice a nevěděly co roupama. Ale pak přišel trest a po jejich louce se dneska prohánějí lyžaři.

Ani trošku si nevymýšlím, to by vám potvrdil na Zalité louce každý! Jsou tady dokonce tací, co si ten příběh osobně pamatují. No tak dobře - co si osobně pamatují, jak jim ho vyprávěl dědeček… Tak já to vezmu radši od začátku, jo?

Krakonoše holky nechtěly

Když jedete po salcburské dálnici dolů na Villach, odbočte u Bischofshofenu doprava. Pak se promotáte úzkou silničkou kolem divokého potoka a najednou začnete stoupat výš a výš.

A zatímco dole už jsou stráně zelené a barevné od jarních květů, tady nahoře ve vesničkách Mühlbach, Maria Alm a Dienten pod horou Hochkönig je ještě bílo. Bílá jako mléko od zdejších krav (však víte, ty fialové) je právě taky Zalitá louka - Übergossene Alm. Až se setmí, sedněte si v sednici ke kamnům a nechte si vyprávět, jak to bylo...

Tak tedy: Kdysi tady žily ty zmíněné krásné, bohaté a rozpustilé dívky. Salaš jim vynášela a už nevěděly roupama, co by. Býkům zlatily rohy, kravám na krk věšely stříbrné zvonce, celé dny se bavily s mládenci, cestu k salaším dláždily sýrem a v mléce se koupaly. Ze Salzburgu si nechaly vozit víno v sudech a s veselými myslivci celé dny tančily a zpívaly. A všelicos dalšího.

Jejich rozmařilost však měla brzy skončit. Jednoho dne přišel unavený starý pocestný a prosil o nocleh. Dívky se mu vysmály, protože se zajímaly jen o mladší, výkonnější muže. Vyhodily ho ze dveří.

Jenže on to byl takový alpský Krakonoš! Jak se naštval, přivolal bouři. Kolem nejvyšší hory Hochkönig se strašně blýskalo, z potoků se vzedmuly obrovské vlny, zalily louku a mráz ji proměnil v led a hříšnice navždy pohřbil.

Podívejte se, jak to bylo s hochkőnigskými hříšnicemi:

Do mléka, nebo do sena?

To se to pěkně poslouchá, děsné historky u kamen, co? No, já se bát nemusím. Za prvé mám lepší morálku než ty hříšnice a za druhé si hovím v teple hotelu, usazeném právě na Übergossene Alm.

Z dramatického příběhu si tady vzali jen jediné – koupele v mléce. Vážně, mezi zdejší nejoblíbenější wellness procedury patří lázeň s použitím mléka od místních krav, voňavého v létě po čerstvých bylinách a v zimě po senu.

A když už jsme u sena, to je další oblíbený odpočinek. Můžete sebou v létě jen tak praštit do seníku, nebo si teď v zimě objednat poležení v senné lázni. Vážně. V místnosti stojí elegantní vana.

Uvnitř je matrace, na kterou slečna rozloží čerstvé voňavé seno, přes ně položí jemnou gázu, na ni vás, přes vás zase gázu a seno. A pak se matrace začne pomalu zanořovat do lehátka... Výsledkem je, že jste úplně ospale malátná a máte velice detoxikovanou pleť.

Ale kdybyste chtěla ještě lyžovat (což je tady v březnu pořád skvělý nápad!), máte ke stanici lanovky, co by kamenem dohodil.

hochkonig 2

Dnešní koupel v mléce

zdroj: Archiv
hochkonig2 4

Výlet na sněžnicích

zdroj: Archiv

Začátečníci vítáni

Celá lyžařská oblast se jmenuje pochopitelně podle nejvyšší hory Hochkönig. Patří k ní právě zmíněné vesnice Mühlbach, Maria Alm a Dienten, ke které náleží Zalitá louka.

Samotný Hochkönig má 2941 metrů a lyžuje se v pásu 800 až 2000 metrů, takže výškový rozdíl může být 1200 metrů. Většina sjezdovek je tu červených, ale desetina černých a třetina krásných modrých. Však tady také získali ocenění jako středisko vhodné pro začátečníky.

A kolik dáte: jednodenní skipas pro dospělého do 6. dubna je za 42,50 euro, od 7. dubna za 39,50 euro. Děti platí 22, respektive 20,50 eura za den.

Ale jestli máte radši běžky, pak přímo na Übergossene Alm začíná stopa zvaná Hochkönig. Měří 7 kilometrů, pokud chcete větší trasu, můžete si vybrat z dalších 30 kilometrů ve vedlejší vesnici.

Velmi romantické jsou procházky na sněžnicích, třeba večer při svitu loučí a měsíce. V jeho záři se pod majestátním Hochkönigem na hříšné salašnice vzpomíná úplně nejlépe.

hochkonig2 1

Hříšné salašnice

zdroj: Archiv
hochkonig 3

Historičtí lyžníci

zdroj: Archiv

Máte čas 25. března?

  • Pokud ano, nechte se nalákat na speciální akci pro milovnice tradic. Nazujete lyže a pojedete od horské boudy k horské boudě za doprovodu skvělých místních lidových hudebníků. Na 17 boudách a salaších bude připravena živá muzika a nejlepší regionální pokrmy. Navíc se přidá jízda na historických lyžích. A jestli mluvíte dobře německy, užijete si vyprávěnky a žertíky lidových vypravěčů.
  • Informace najdete na www.hochkoenig.at a www.uebergossenealm.at.