Vyzkoušíte taky hříšný tanec?

Videa 19. června 2012

Každá generace filmových diváků, nebo spíš divaček, má svoje taneční filmy. Ale jen některé se fakt povedly.

Ono se tančí ve spoustě filmů. Ale jen málokde se podaří spojit dobrý příběh s dobrým tancem. A proto jen málokterý filmový kousek dovede zaručeně přikovat k obrazovkám miliony lidí pokaždé, když ho opakují. A které filmové pohyby nás pravidelně takhle přikovávají?

V náruči Patricka Swayzeho

Co si budeme povídat, největším takovým hitem z „poslední“ doby je Hříšný tanec, i když je už z prehistorického roku 1987! Určitě ho znáte: Na prázdniny přijíždí rodina s dvěma dcerami, krásnou Lisou a „chytrou“ Baby. A právě ta se seznámí jak s vášnivými latinsko-americkými tanci, tak s jejich úžasným instruktorem.

Kolik žen snilo o taneční náruči hlavního představitele tohoto trháku, Patricka Swayzeho, to se nedá spočítat. Mimochodem nechceme vám kazit dojem, ale dva hlavní hrdinové se ve skutečnosti prý dost nesnášeli, až je musel režisér srovnat. Taky počasí nebylo ideální – točilo se na podzim a byla už hodně zima. A tak slavné vodní zvedačky byly pro herce utrpením, zatímco štáb je sledoval v bundách a čepicích.

Ale když se oprostili od vzájemných půtek, působili Baby a Johnny úžasně. Režisér je nechal improvizovat, a tak vznikla třeba scéna, jak se praštili do nosu při otočkách. Nebo když se Baby pořád směje, jak jí Johnny přejíždí prstem po zvednuté ruce. Rozhodně to neflákali, Johnny-Patrick si dokonce při tanci vyvrknul kotník.

Svářečka a osmdesátky

No a ze stejného období je taky film z úplně jiného světa, o úplně jiné hrdince, která tančí úplně něco jiného – Flashdance (1983). Však víte: Alex přes den svařuje v továrně a v noci tančí v baru a sní o vstupu na taneční konzervatoř. Do toho láska, a výsledkem je perfektní film, na který se dá dodneška koukat.

Úředník, bandita, kluk a matka

Taky moc hezky se kouká na film Smím prosit?, kde hlavním hrdinou je pro změnu muž. John na cestě z práce vídá budovu taneční školy a v ní instruktorku tance. Začne chodit na hodiny a jeho život se obrátí vzhůru nohama. Tady tančí Jennifer Lopez a Richard Gere.

Španělský bandita, neduživý kluk a potrhlá matka. A ještě tři kousky, které nepatří do tanečních filmů, ale vždycky se vyplatí je vidět znovu. Tak za prvé: skvělé tango z filmu Zorro: Tajemná tvář s Antoniem Banderasem a Catherinou Zeta-Jones.

Za druhé z úplně jiného soudku dojemný a perfektní film o malém klukovi, který toužil tančit, i když ho měli ostatní přinejmenším za slabocha, a jeho prostředí mu to strašně komplikovalo - Billy Elliot:

A za třetí celý film Mamma Mia, který vás donutí hýbat zadkem od první do poslední minuty – však se podívejte znovu na trailer:

Máte chuť tančit hned teď?

No tak to vám nic nebrání! A ani se nemusíte hlásit do žádného kurzu či shánět perfektního tanečního partnera. Právě totiž můžete mít sérii instruktážních DVDček Škola tance s Vlastou, která připravili vynikající tanečníci Michal Kostovčík a Eva Krejčířová.

Bude jich deset, naučí vás na nich latinsko-americké tance, a úplně báječné je, že opravdu můžete tančit sama. Prostě si pustíte dývko a půl hodinky se budete učit kroky s jejich pomocí. Jen tak, pro radost, nebo pro příští ples.

Koupit DVD je jednoduché, protože vychází spolu s časopisem Vlasta. Nejbližší teď ve středu 20. června, kdy se můžete těšit na druhý díl, který evokuje karneval v Rio de Janeiru – na sambu.

Podívejte se na ukázku:

Jak si objednat časopis Vlasta s přibaleným DVD?

Tvar SMS pro objednání prvního dílu CHA-CHA (pište bez diakritiky):

VLASTA TANEC1 JMENO PRIJMENI ULICE CP MESTO PSC

SMS odešlete na 902 11, obratem obdržíte zpoplatňující SMS v hodnotě 35 Kč - peníze budou odečteny z vaší SIM karty.

Vlastu s DVD vám zašleme do dvou týdnů od obdržení vaší objednávky.

*

Tvar SMS pro objednání celého setu (pište bez diakritiky):

VLASTA DVD JMENO PRIJMENI ULICE CP MESTO PSC

SMS odešlete na 902 11, obratem obdržíte zpoplatňující SMS v hodnotě 35 Kč - peníze budou odečteny z vaší SIM karty a částka za další čísla časopisu se vám bude strhávat každý týden až do čísla 33.

Vlastu s DVD vám budeme zasílat průběžně vždy do dvou týdnů od vyjití nového čísla.

Službu technicky zajišťuje ATS. Infolinka 776 999 199, www.platmobilem.cz.

michal eva

Školou tance s Vlastou vás provedou taneční mistři Michal Kostovčík a Eva Krejčířová.

foto: