Dnes je mezinárodní den sushi. Skočte si na něj!

Videa 18. června 2013

Sushi je tradiční japonské jídlo, které má zrovna dnes, 18. června svůj mezinárodní den. V České republice se těší značné popularitě, podle DameJidlo.cz se jedná o čtvrté nejoblíbenější jídlo Čechů.

Z historie sushi

Sushi dnes velká část evropské civilizace považuje za japonské národní jídlo. Historie však hovoří jinak. Původ sushi je třeba hledat v oblasti dnešní Číny. První zmínky o pokrmu zvaném sushi sahají až do roku 718 našeho letopočtu, kdy se tato specialita dostala do Japonska. Tehdy byla v jihovýchodní Asii zakázána z náboženských důvodů konzumace masa jiného než rybího. Sushi se tak stalo ideální alternativou chudých vrstev.

Za vznikem této japonské speciality stojí přes tisíc let stará metoda kvašení z jižní Asie. Kuchaři balili do rýže nasolené rybí maso, aby se zakonzervovalo. Původně ale Japonci rýži s rybou vůbec nejedli, až časem zjistili, že dohromady obě potraviny chutnají výborně. V průběhu let si každá část Japonska vytvořila svou vlastní místní specialitu.

V první polovině 19. století zpopularizoval japonské sushi Hanaya Yohei, který vymyslel i nové variace na jiné mořské plody a přišel s prvním sushi fast foodem. Jako první také přestal s konzervováním potravin a jal se připravovat sushi pouze z čerstvých ryb. Největší rozkvět zažívá sushi od minulého století až dodnes. Současná podoba sushi pochází z poloviny 19. století a byla vytvořena v Tokiu, kde původně sloužila jako občerstvení pro divadelní publikum o přestávkách.

Po mnohá staletí bylo sushi považováno za mužskou parketu. Podle Japonců prý ženská ruka rybu znehodnotí. Diskriminaci ukončil až zákon o rovných příležitostech z roku 1999, od té doby můžeme vídat v této oblasti řadu šéfkuchařek.

sushi

No uznejte, že vypadá krásně.

foto:

Jaké nám chutná?

Z možnosti úpravy sushi je mezi Čechy nejoblíbenější maki s méně exotickými ingrediencemi, vyplývá to z preferencí zákazníků DameJidlo.cz a sushitime.cz.

„Češi si cestu k sushi zatím hledají, a proto jsou nejpopulárnější předdefinované maki boxy. Ty nabízí nejrůznější ingredience a chutě,“ říká Ivan Žídek ze sushitime.cz. Kromě masových variant je oblíbené také zeleninové sushi, které má v sobě například okurku, ředkvičku, avokádo nebo chřest.

„Zeleninové varianty sushi jsou oblíbené především jako lehčí varianta oběda či večeře, jejich výhodou je také nižší cena,“ doplňuje Tomáš Čupr, zakladatel DameJidlo.cz.

Odborníci na sushi se shodují, že základem pravého sushi jsou kvalitní a čerstvé suroviny. Příprava a především pak samotná rýže se vyznačuje specifickými postupy, které v domácích podmínkách není jednoduché připravit. „Pro domácí přípravu sushi je třeba počítat s tím, že i samotné ingredience jsou relativně drahé, ať už se jedná o správnou rýži, čerstvé ryby, nebo kvalitní sójovou omáčku,“ vysvětluje Žídek.

A teď se mrkněte, jak se sushi připravuje