Úklid levou zadní: Máme tipy od profíků

Domácnost 17. dubna 2020

Přiznejme si to, téměř o žádné z nás se nedá říct, že bychom milovaly úklid. Na druhou stranu je to ale holt občas potřeba. Zjistily jsme proto pár tipů od profíků, jak si úklid ulehčit.

S úklidem vždy začínejte shora, koberce vysávejte proti směru vlasu a při mytí oken zásadně začínejte rámy. To jsou jen některé z rad, které prozrazují profesionální uklízečky.

ZAČNĚTE SHORA

Nejdříve ukliďte věci, které máte v dosahu očí. Otřete prach vlhkým hadříkem anebo utěrkou z mikrovlákna, umyjte, co je potřeba. Tahy dělejte opět shora dolů.

Pokud byste nejdříve umyla zem a pak uklízela, prach a nečistoty shora vám na ni napadají a můžete začít znova. Mytí podlahy by mělo být v úklidu až tou poslední částí.

VĚDĚLI JSTE, ŽE

  • 33 % žen má rádo úklid – alespoň podle posledního průzkumu?
  • 28 % žen nemá odpor k žádné domácí práci?
  • 35 % domácností uklízí pouze žena?
  • 20 % lidí si uklízí výhradně samo?
  • 1 % domácností u nás má najatou hospodyni na všechny domácí práce?

VYSÁVEJTE PROTI VLASU

Abyste prach a nečistoty z koberce dostala co nejefektivněji, vždy ho vysávejte proti směru vlasu. Ten zjistíte tak, že kousek koberce nejdříve přejedete malým kartáčkem.

Jen tímto způsobem vlas koberce nadzvednete a dostanete se co možná nejhlouběji. Odstraníte i roztoče a případné zárodky plísní. Pokud byste luxovala po směru vlasu, šly by pryč jen povrchové nečistoty.

U OKEN ZAČNĚTE RÁMY

Okna nemyjte, pokud se teploty na slunci blíží ke čtyřicítce. Nejenže byste z horka mohla zkolabovat, ale mytí není tak účinné, protože čisticí prostředky se velmi rychle vypařují.

Při mytí oken začněte nejprve rámy. Až poté se vrhněte na skla. Jsou-li hodně znečištěná, nejdříve je umyjte čističem vhodným na sklo (někdo doporučuje i klasický Jar) a poté ještě jednou čistou vodou. Nejsou-li okna příliš špinavá, můžete to zvládnout i utěrkou z mikrovlákna.

KUCHYŇ A TOALETU NECHTE NA ZÁVĚR

Nezačínejte úklid v kuchyni, první vezměte obývací pokoj, ložnici a další místnosti, které používáte. Věci, u nichž nevíte, kam s nimi, odneste do kuchyně. Až ji budete uklízet, rovnou je roztřídíte či vyhodíte.

Po kuchyni se vrhněte na koupelnu se záchodem. I zde postupujte shora a nezapomeňte, že jde o místo, kde sídlí hodně bakterií. Proto je dobré použít zde desinfekční čističe.