Nechce se vám do plavek? Čtěte a změníte názor!

Móda 2. července 2012

Jestli jste ještě neobjevila tankini, tak si je letos nenechte ujít. Tedy pokud chcete na své postavě něco schovat. A co když ne? Tak varianta monokini.

Plavky přesně na míru - monokiny

Tak přesně takhle by chtěla každá žena na pláži vypadat. Tyhle plavky tomu pomůžou, ale chce to fakt pěkné tělo.

foto:

Dnes bychom se chtěli zaměřit na plavky, které nejsou pro našince tolik typické, nicméně na trhu nebo přímo na pláži se s nimi určitě setkáte. A kdo ví, možná vás právě tyhle plavky překvapí svojí praktičností a širokou škálou možného využití. Nebraňte se novinkám, byla byste sama proti sobě.

Monokini: něco pro modelky

Jedná se o velmi zajímavé sexy plavky, které sluší ženám s téměř dokonalou postavou. Pokud vás trápí špíčky na břiše nebo povislé faldíky na bocích, na monokini zapomeňte. Jsou to plavky, které zaujmou na první pohled, a možná by vás nežádoucí pozornost okolí spíše rozhodila.

Pokud však máte vysportované, pevné a pružné tělo, klidně si nějaký trendy kousek pořiďte. Monokini poslouží ženám, které trápí chlapecká postava s rovnými boky a neviditelným pasem. Právě díky prostřihům a zajímavému zdobení dokážou tyhle plavky vyrýsovat ženskou siluetu i tam, kde příroda na bujných tvarech ušetřila.

Monokini se objevily poprvé v roce 1964 ve Spojených státech a vzešly z pera módního návrháře rakouského původu Rudiho Gernreicha. Původně vypadaly jako jednodílné plavky zakrývající břicho, z jejichž spodního dílu vycházely dvě tenké šňůrky pro zavázání za krkem. A prsa? Ta byla dokonale odhalená! Odvážný počin...

Monokini bývají buď dvoudílné, spojené v oblasti břicha řetízky, korálky, sponami nebo úzkým proužkem látky, nebo jednodílné s výraznými prostřihy. Oba typy však odhalují tělo v místech, která bývají u některých žen, zvláště s přibývajícím věkem, problematická. Horní díl mívá zavazování za krkem, klasická ramínka nebo vysloveně korzetový střih.

Nejlepší vynález 20. století

A teď ty slíbené tankini. Jedná se o dvoudílné plavky, které se skládají z různě tvarovaných kalhotek a vrchního dílu, který se tváří jako jednoduchý top. Nejde o klasickou podprsenku, ale spíš o úzké tílko. Jeho součástí může být vyztužená podprsenka à la korzet nebo i ta s kosticemi, takže tankini si mohou užít i více vyvinuté dámy. Tílko dokáže perfektně zakrýt problémové partie, a přitom působí velice žensky. Velkou předností těchto plavek je to, že při správně zvolené barevné kombinaci a padnoucím střihu dokážou zeštíhlit každou postavu! Vtipně skryjí nepříliš ploché bříško, jizvičky, strie a jiné estetické nedostatky a jsou ideální i pro těhotné.

Tankini se na pláži dobře převlékají (rozhodně lépe než plavky v celku), a když si přes ně vezmete sukni nebo pareo, mohou suplovat klasický top. Pokud se v nich chcete opálit a nevlastníte dražší verzi, která propouští sluneční paprsky, není nic jednoduššího než top srolovat pod prsa. Vleže na zádech se vaše problematické bříško lehce zploští a vy si můžete užívat slunce do sytosti.

Z vody rovnou do baru

Kalhotkami s našitou sukní (tedy spíše minisukní) jsme se podrobněji zabývali v článku „Plavky přesně pro vaši figuru“. Sukýnka ovšem nemá pouze praktický význam při maskování nadbytečných kilogramů, celulitidy a zmírňování objemu vašeho pozadí, ale dodává plavkám nezbytný nádech elegance.

Dnes najdete v obchodech plavky v celku, které se tváří jako šaty, a přesto se v nich dá prima plavat. Do přímořského letoviska jsou tyto modely téměř ideální, neboť se v nich nemusíte stydět ani při posezení u venkovního baru. A míry modelky fakt nejsou nutné, stačí zvolit správnou délku sukně a v ostatních partiích (především tam, kde máte nějaké to kilo uložené v podobě tukových polštářků) využít třeba drobné řasení látky.

Teď už zbývá jen jediné. Vychutnat si vysněnou dovolenou se vším všudy a hodit pracovní stresy za hlavu, byť jen na pár dní. Odpočiňte si!

Jak správně pečovat o plavky?

  • Plavky perte zásadně v ruce, a to po každém dni v bazénu, v moři i po pouhém opalování na slunci. Použijte obyčejné mýdlo nebo mycí gel na tělo. Plavkám škodí nejen chlór a mořská sůl, ale i pot a opalovací krémy.
  • Několikrát za sezonu plavky vyperte v pračce (šetrný program do 30 °C), aby se odstranily i odolnější nečistoty, jako jsou jemné částečky písku, vodní řasy nebo stopy opalovacích krémů. Určitě použijte prací sáček, aby se plavky nezničily.
  • Při praní nepoužívejte aviváž. Ta totiž výrazně poškozuje elastické vlákno, které v důsledku toho popraská, a vaše plavky ztratí tvar.
  • Plavky neždímejte kroutivým pohybem, aby nedošlo k poškození kostic. Vodu pouze jemným tlakem vymačkejte mezi prsty nebo do ručníku.
  • Nesušte plavky na prudkém slunci, ani v sušičce a určitě je nežehlete. A pokud je přece jen vystavíte svlečené slunci, obraťte je na rub.
  • Vyztužené košíčky ručně vytvarujte zpět do původního tvaru. Molitan, ze kterého jsou košíčky, nemůžete nijak poškodit, naopak zabráníte jeho srážení.
  • Vlhké plavky nenechávejte v neprodyšném obalu. Nevystavujte je ani tlaku ostatních předmětů, které si nesete z pláže. Raději je zabalte do ručníku a volně položte navrch tašky.
  • Vyvarujte se kontaktu s drsnými povrchy. Pozor na tobogany, dřevěné lavičky a okraje bazénů. Zabraňte kontaktu plavek s UV zářením v soláriích.

Až si vyberete plavky podle svého gusta, nechte se vyfotit a fotku nahrajte na www.zenaleta.vlasta.cz. Vedle titulu Žena léta 2012 na vás čeká spousta cen!