Sama, zavřená a potmě. To není horor, ale léčení!

Zábava 28. listopadu 2012

Představte si, že jste několik dní zavřená sama v naprosté tmě jen se svými myšlenkami. Trochu peklíčko, co? Když si jím ale projdete, objevíte uvnitř sebe světýlko. A to pak rozsvítí váš život. Alespoň načas.

Jasně, i já mám pocit, že se poslední dobou s podobnými procedurami a kúrami, které mají sloužit jako zaručená prevence proti všemožným civilizačním chorobám, roztrhl pytel.

Proto jsem se jako první ptala, v čem by měla být zrovna terapie tmou jedinečná. Pak jsem se ale na jeden den dobrovolně ponořila do tmy a hned se mi myšlenky začaly rovnat do řádků, odstavců a kapitol. A to jsem se nechala zavřít na jediný den!

A zase ti mniši

Terapie tmou vychází z tibetské meditace ve tmě zvané yangtik, kterou tamní mniši provozovali až sedm týdnů v kuse. V Evropě se poprvé objevila v druhé polovině minulého století díky německému psychologovi a etnologovi Holgeru Kalweitovi, který se s ní setkal při své cestě po Asii v Nepálu.

10 tisíc kroků denně

  • Proti syndromu vyhoření
  • Jako prevence proti onkologickým onemocněním a poruchám metabolismu
  • Jako prevence kardiovaskulárních chorob (snižuje hladinu triglyceridů v krvi) a cévních mozkových příhod
  • Na smyslové orgány (zbystřuje zrak a sluch)
  • Na kreativitu a obrazotvornost
  • Na psychiku (zbavuje ji sedimentů)

Dnes má s terapií tmou asi nejlepší výsledky japonský profesor S. Morita, a to u neurotických pacientů, kteří se díky ní učí ovládat své chování. Ve svých studiích Morita také uvádí, že u některých pacientů došlo ke zlepšení ostrosti zraku a schopnosti učení.

Jak to vypadá ve tmě?

Jak asi? Černě. Jak název terapie napovídá, provádí se v dokonale zatemnělé místnosti vybavené vším potřebným. Je tu základní nábytek, sociální zařízení, nějaké topení, karimatka na cvičení... no, o moc víc toho tady není.

Než terapii zahájíte, můžete si samozřejmě prostor důkladně prohlédnout, abyste věděla, kde co je, a nepřerazila se. Jídlo bývá k dispozici většinou vegetariánské. Dopředu ale počítejte s tím, že pokud se pro tuto terapii tmou rozhodnete, budete trpět takzvanou smyslovou deprivací.

Tedy nedostatkem smyslových zážitků, což může být první dny hodně frustrující. Když ale prvotní šok opadne a vaše tělo a mysl se zklidní, můžete se vydat na cestu do svého nitra, utřídit si myšlenky, srovnat životní priority a najít vlastní identitu.

Terapie tmou regeneruje dnešní hektickou dobou přetížený organismus a působí jako balzám na duši. A nejen to. Ve tmě dochází k uvolňování hormonu melatoninu, který působí protinádorově a je účinný při prevenci civilizačních chorob. Takže jestli se bojíte jít přímo na terapii, tak si doma aspoň na noc všude zhasněte. Minimálně se líp vyspíte.

Vlasta 47/2012 čtverec

Zajímá vás, kam konkrétně můžete v České republice za tmou vyrazit? Dozvíte se v nové Vlastě 48/2012.