Která jóga je pro vás ta pravá?

Zdraví 6. července 2012

Nemusíte stát na hlavě a strčit si nohu za krk, ani odříkávat mantry a hodiny meditovat. Není jen jedna jóga, vyberte si sama, jaký druh vám sedne.

„Yoga v sanskrtu znamená spojit, sjednotit, spoutat dohromady. Myšleno je zde propojení těla s myslí či s vyšším principem. Takže se jedná o starou indickou filosofii, nikoli náboženství!“ vysvětluje důrazně Eva Steinerová, cvičitelka jógy z Holmes Place. Navíc postupným rozšířením jógy z Východu na Západ přicházejí nové styly a směry, které se převážně zaměřují na fyzické tělo a jeho cvičení.

Takže nemusíte být nijak extrémně duchovně založená, abyste ráda cvičila jógu. „Můžete ji pojmout jako šikovný trénink pro nepružné tělo, spící rodidla či nakřáplou duši,“ radí Eva Steinrerová.

Zvolte si vlastní přístup k józe a duchovní poloha věci vás možná v průběhu cvičení osloví sama.“

Proč je dnes jóga tak populární?

66 procent by to bralo

Nenechte si ujít příští týdeník Story, který vychází 9.7. a u kterého na vás čeká milý dárek - praktický Sensa jóga bag. Má příjemnou růžovou barvu, hodí se na podložku a další potřeby pro cvičení a je ZDARMA!

bag

Kompenzuje zvýšené nároky na psychiku a jednostranné zatížení organismu při stereotypním zaměstnání.

Je přirozeným protipólem sportovních silových disciplín, náročných na klouby a páteř.

Šetrně zvyšuje pružnost těla a odstraňuje svalové nerovnováhy.

Její relaxační a koncentrační techniky působí jako skutečný balzám na vystresovaný mozek.

Pozitivní výsledky jógy zpozorujete hned po první lekci - odejdete protažená, občerstvená a s dobrou náladou.

Abyste všech těchto a dalších efektů dosáhla, musíte si ale vybrat tu pravou jógu. Možná párkrát „sáhnete vedle“, ale nevzdávejte to. Abyste tápala co nejkratší dobu připravili jsme pro vás výběr těch nejpopulárnějších druhů spolu s informací, pro koho se hodí.

A až si vyzkoušíte některý z níže uvedených druhů jógy při organizované lekci, podívejte se na speciální sestavu cviků na doma či do kanceláře 11 cviků, které vám promažou klouby, svaly i orgány.

jóga

Tajemství úspěchu jógy tkví v její šetrnosti.

zdroj: www.thinkstock.cz

Hatha jóga

Ha znamená Slunce, Tha Měsíc. Hatha tedy symbolizuje jejich spojení, docílení harmonie mysli a těla. Při této „jemné“ józe cvičíte pozice (asány), učíte se správně dýchat (pranajáma) a praktikujete i zklidňující meditaci.

Pro koho se hodí: Pro ty, kteří s jógou začínají, a pro ty, kteří si nepotrpí na dynamické cvičení, ale dávají protažení, zpevnění a zklidnění.

Ashtanga jóga

Dynamická forma, při níž se zadýcháte a zapotíte. Dbá na co největší sladění pohybů a dechu, který je typicky výrazný. Na začátku lekce se obvykle cvičí Pozdrav slunci a následují ásany ve stoji, předklony, zkruty, záklony a na závěr šavásana - relaxace.

Pro koho se hodí: Pro zdravé a spíše mladší cvičence (ale výjimka potvrzuje pravidlo!). Pokud máte vyšší krevní tlak, nebo za sebou vážnější úraz, zvolte raději méně dynamickou formu, třeba hatha jógu.

Vinyasa jóga

Uvolněnější forma ashtanga jógy, kdy se ásany propojují se sériemi z ashtangy. Cvičení je založeno na dechu - spojení jedné fáze dechu a jedné pozice rozvíjí flexibilitu a sílu celého těla.

Pro koho se hodí: Prý pro všechny, začátečníky i pokročilé.

Iyengarova jóga

Zaměřuje se na detail a na precizní provedení jednotlivých ásan, v nichž se setrvává déle než u jiných stylů. Využívá také pomůcky – židle, pásky, válce nebo bločky.

Pro koho se hodí: Pro úplné začátečníky, pro lidi se zdravotními, zejména fyzickými problémy, s různými pohybovými dysbalancemi či pro ty dříve narozené.

Power jóga

Dynamické a intenzivní cvičení na sebe navazujících pozic, které posilují a zároveň protahují. U nás zřejmě nejpopulárnější forma jógy.

Pro koho se hodí: Pro každého, kdo chce vyrovnat svalovou nerovnováhu, vytvarovat problémové partie a zpevnit je. Vyhledávají ji proto nejčastěji ženy, které řeší kondici a mírnou nadváhu.

Bikram jóga

Spolu s power jógou nejoblíbenější forma jógy v Česku. Kvůli simulaci tropického indického podnebí se cvičí v místnosti vytopené na 42 °C. Patřičně zahřáté tělo efektivněji vyplavuje toxiny a posiluje imunitu. Cvičí se opakující se série 29 hatha pozic. S sebou si vemte oblečení, které propotíte, ručník a vodu.

Pro koho se hodí: Pro lidi, kteří mají problémy s klouby. A také pro ty, kteří chtějí hubnout a tvarovat postavu.

Hot jóga

Cvičí se v horké místnosti při teplotě 38-42°C a se zvýšenou vlhkostí vzduchu. Pomáhá pročistit lymfatický systém, zvýšit kapacitu plic, posílit srdeční činnost a zlepšit pružnost páteře.

Pro koho se hodí: Spíše pro mírně až středně pokročilé. Určitě ne pro děti a lidi s vysokým krevním tlakem.

Jógová terapie

Velmi účinně řeší bolesti křížové, bederní a krční páteře, problémy s meziobratlovými ploténkami, s kyčlemi, potíže se štítnou žlázou, také cukrovku, neplodnost, deprese, vysoký krevní tlak či nespavost. V centru jejího zájmu je vztah mezi dýcháním a vědomým pohybem.

Pro koho se hodí: Pro začátečníky a lidi s uvedenými zdravotními potížemi.

Kundaliní jóga

Prostřednictvím specifických sestav (ásan), pranajámy (dechu) a meditací stimuluje žlázový a nervový systém. Pomůže vám vyrovnávat dopady každodenního stresu a prý taky odhalit váš skrytý potenciál.

Pro koho se hodí: Pro všechny, kteří potřebují probudit libido a protáhnout tělo.

Hormonální jóga

Sestava cviků vycházejících z hatha jógy, kundaliní jógy a tibetských technik práce s energií. Zvyšuje a vyrovnává hladina hormonů, především estradiolu, takže pomáhá v prevenci osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění.

Pro koho se hodí: Sestava byla vytvořena pro ženy s problémy způsobenými hormonální nerovnováhou.

Acro jóga

Skupinová lekce jógy ve dvojicích. Tento moderní styl spojuje filozofii, thajskou masáž a sílu akrobacie.

Pro koho se hodí: Pro odvážné :-)

Dance jóga

Spojení jógy a tance. Naučíte se vnímat své tělo skrze pohyb, hudbu a jogínské pozice.

Pro koho se hodí: Pro ty, kdo se chtějí uvolnit při poslechu hudby v ozdravných pozicích s příchutí tance.

Šivananda jóga

Založena na 10 hatha pozicích, při nichž se klade velký důraz na dýchací techniky. Používají se mantry neboli posvátné zpěvy a meditace. Důležitou roli hraje závěrečná relaxace.

Pro koho se hodí: Pro začátečníky i pokročilé.

jóga

Tak kterou jógu si mám vybrat?

zdroj: www.thinkstock.cz

POZOR!

  • I když je jóga obecně šetrná, co se týká silovějších a dynamičtějších stylů jógy, může se cvičení odrážet i na kloubech a páteři. Hlavně zpočátku proto cvičte pod dobrým vedením, abyste se asány správně naučila a nedávala svému tělu moc zabrat. A pamatujte, že nekteré cviky se nehodí pro těhotné, pro lidi po úrazech nebo s hypertenzí. Poraďte se proto i s trenérem, která jóga právě pro vás nejvhodnější.