Nová éra ženského sexu

Podzimní kampaň 13. června 2018

O sexu snad už bylo řečeno a ukázáno vše. Bod G, multičetné orgasmy, nejrůznější krkolomné pozice, nepřeberné množství sexuálních pomůcek… Informace o sexu se na nás valí ze všech stran. Přesto je mnoho lidí, kteří mají pocit, že o něm nevědí dost. Že ho neumí a musí se ho naučit. Ne s partnerem v soukromí ložnice, ale v kurzu pod vedením lektora nebo kouče. Vítejte v nové éře sexuální výchovy. TEXT: IVA VOKURKOVÁ

Jiný sex?

„Díky informacím o sexualitě mají dnes lidé jiná očekávání, než měly předchozí generace. Jenže pokud chcete v posteli jiné výsledky, musíte i dělat jiný sex. Začít o něm jinak přemýšlet, jinak se dotýkat, jinak komunikovat, dohodnout se na jiném pojetí vaší intimity, používat jiné techniky a hlavně, musíte se to učit,“ vysvětluje potřebu explicitního praktického sexuálního vzdělávání a stoupající zájem o něj první česká sex koučka Julie Gaia Poupětová.

Kromě soukromých hodin sex koučinku nabízí i řadu online nebo skupinových kurzů. Existuje masturbační kurz pro ženy, vybrat si můžete i kurz svádění, líbání nebo masáže penisu, kde vám Gaia předvede osvědčené doteky a postupy přímo na svém partnerovi. Pro muže jsou zase určeny kurzy, kde se učí zvládat předčasnou ejakulaci nebo jak vzrušit partnerku – opět velmi explicitně a návodně, na intimních figurantkách. Účastníci kurzu na nich zkoušejí různé doteky při masáži hlavy, prsou, zad, zadku a klitorisu hledají bod G a figurantky jejich doteky komentují a dávají jim zpětnou vazbu.

Ano, slyšíte dobře. Muži jsou ochotni zaplatit bezmála sedm tisíc korun, aby mohli sahat (ve sterilních rukavicích) na cizí ženu a slyšeli, jak moc se jí to (ne)líbí! Proč to nezkoušejí zdarma doma na vlastní partnerce (a bez rukavic)?

„To je, jako byste se ptala, proč se třeba pole dance neučí člověk v soukromí domova a chodí k trenérům, když je u toho vlastně také spoře oděný a dost se stydí,“ namítá Gaia. Sami doma se toho prý moc nenaučíme z několika důvodů. Neumíme vědomě pracovat se svým studem, s vlastními (často mylnými) přesvědčeními o tom, jak sexualita funguje, ani se zkušenostmi a zátěžemi z minulosti. Nemáme správné informace o tom, kde vzniká vzrušení, jak a čím ho navodit, a nevěnujeme jejich získávání a ověřování tolik času jako kouč, který to léta studuje. „Naopak dobře umíme partnerům předávat svůj stud a vnucovat jim přesvědčení, která si neseme z rodiny a dospívání,“ poukazuje Gaia.

Dá se to naučit

Ale vždyť láska a sex jsou přirozené, pudové záležitosti, příroda, to se nemusíme učit, říkáte si? Pudové je jen rozmnožování, upozorňuje Denisa Palečková, lektorka kurzů vědomého milování, která do Česka zavedla i vaginální mapování a tantra masáže.

„Milování, ale i schopnost pečovat o vztah, rozvíjet jej v průběhu let, je umění, které si musíme osvojit. Tělo je jako hudební nástroj, na který se učíme hrát. Málokdo je takový génius, že nepotřebuje znát noty, radu kantora a pravidelný trénink, a hraje jako mistr.“ To si podle ní začíná uvědomovat stále více lidí, a proto hledají další zdroje, kde se mohou lásku, milování a rozvíjení vztahu učit. Ostatně za 15 let už jejími kurzy prošlo několik tisíc lidí.

Se sexulogy, kteří tvrdí, že nadání na sex je do značné míry genetická záležitost a buď ho máme, nebo ne, podobně jako třeba nadání na jazyky nebo sport, nesouhlasí ani Gaia: „Sexuální znalosti a dovednosti, tedy co a jak funguje při vzrušení, jak spolu komunikovat, techniky a udržitelnost vztahu opravdu nemáme přirozeně v sobě, v genech. A přitom očekáváme, že je umíme perfektně ovládat a dokážeme je používat spontánně a automaticky. Jenže tak to není. Musíme se to postupně učit.“

Celý článek najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.