Kapří škvarky se šťouchanými bramborami

Podzimní kampaň 27. června 2018

Možná kapra úplně nemusíte, ale v tomhle aromatickém bylinkovém kabátě si vás určitě získá. Když vám ho navíc připraví milovaná osoba, neodoláte už vůbec!

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 2 porce: maso z poloviny kapřího filetu po vykostění a stáhnutí z kůže • 2 lžíce hladké mouky • bylinky (oregano, kerblík, pažitka) • 200 ml oleje

Příloha: 4 střední brambory • 1 zelená cibulová nať nebo červená cibulka • 1 lžíce másla • 4 stroužky česneku • 100 g listového špenátu • 1 malá žlutá cibule • sůl • pepř • telecí šťáva (viz postup – bod 1 – ale není nezbytně nutná)

  1. Na telecí šťávu opečte dotmava pár kostí nebo ořezů z telecího masa a kořenovou zeleninu. Zalijte vše vodou a zvolna vařte velmi dlouho (více než 12 hodin), až získáte hustou telecí redukci (hustou šťávu). V průběhu vaření nechte vodu vyvářet a zase ji dolévejte.

  2. Maso z kapra vykostěte a opatrně zbavte i malých kostiček, seřízněte kůži (nejlépe to jde, když maso přidržujete utěrkou) a rybu nakrájejte na menší kousky. Nasekané bylinky smíchejte s moukou a osolte ji. V této ochucené mouce pak obalte maso.

  3. Příloha: Oloupané brambory uvařte doměkka. Na malé trošce oleje orestujte zelenou nebo červenou cibulku, přidejte vařené brambory, máslo a brambory rozšťouchejte. Osolte je a opepřete.

  4. Česnek nakrájejte na tenké plátky a na malém množství oleje je opečte dozlatova. Vložte k nim oprané listy špenátu, zastříkněte je vodou (případně rybím vývarem, pokud jste si ho uvařili z kapřích kostí a odřezků) a krátce prohřejte. Dochuťte solí a pepřem.

  5. V mouce obalené maso z kapra zprudka upečte na zbytku oleje dozlatova. Nepřežeňte to ale s dobou smažení, maso má zůstat šťavnaté.

  6. Žlutou cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Rozdělte je na jednotlivé prstýnky, obalte v hladké mouce a usmažte v oleji po kaprovi.

  7. Do středu talíře s pomocí tvořítka připravte hromádku šťouchaných brambor, na ni navršte podušený špenát a cibulové prstýnky. Škvarky poskládejte vedle. Volné místo na talíři „pokreslete“ telecí redukcí. Pokrm se obejde i bez ní, ale nahořklá chuť silně zredukovaného vývaru doplní rybí maso tak, jak to ještě neznáte.

Další recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.