Záhrádka bez chemie: Máme pro vás osvědčené tipy a triky

Domácnost 4. 7. 2016

Nechcete zatěžovat svou zahradu pesticidy a umělými hnojivy? Jděte na to jinak. Nabízíme vám plno rad a tipů, jak pěstovat a zpracovávat ovoce a zeleninu co nejšetrněji a nejpřirozeněji.

zahradniceni
foto:

Čím nahradit chemii

BEZ CHEMIE? ANO! NEJLEPŠÍ JE PREVENCE. PODLE EKOFARMÁŘŮ ŠKŮDCE VE SVÉ PODSTATĚ NEEXIS- TUJE. ŠKŮDCEM SE STÁVÁ COSI, CO NENÍ V ROVNOVÁZE.

A tak bychom měli dbát na rovnovážný systém, čímž budeme „škodlivému prostředí“ předcházet. Čím více naši zahradu přiblížíme přírodnímu rovnovážnému systému, tím lépe se rostlinám i nám samotným daří. Těžší je udržet rovnováhu ve skleníku nebo fóliovníku. Systém pak vyžaduje naši větší pozornost a je potřeba včas a šetrně zasáhnout. To je podmínkou úspěšného použití biologických přípravků. Pokud chcete ochránit rostliny biopřípravkem, existují šetrné, či dokonce blahodárné preparáty, určené pro ekozemědělství. Jedná se o různé výtažky z rostlin (např. citrusové oleje). Blahodárně působí také specifické houby, které parazitují na houbách rostlinám škodících a mají i doprovodné pozitivní vlivy na rostliny (např. Polyversum). Dále doporučujeme efektivní mikroorganismy.

Vyrobte si domácí prostředky proti škůdcům! Čtěte na další stránce.