Záhrádka bez chemie: Máme pro vás osvědčené tipy a triky

Domácnost 4. 7. 2016

Nechcete zatěžovat svou zahradu pesticidy a umělými hnojivy? Jděte na to jinak. Nabízíme vám plno rad a tipů, jak pěstovat a zpracovávat ovoce a zeleninu co nejšetrněji a nejpřirozeněji.

zahradniceni
foto:

Co je co?

  • VÝLUHY, ODVARY A JÍCHY jsou nejedovatou a přirozeně odbouratelnou náhražkou chemických prostředků ochrany rostlin a rychle rozpustných průmyslových hnojiv. Umění používání rostlinných zákvasů k nám přišlo z Dálného východu.
  • VÝLUH – vzniká máčením rostlin ve studené vodě zhruba dva až tři dny.
  • ODVAR – vařte rostliny 15 minut a pak nechte podle potřeby louhovat.
  • NÁLEV – získáte, když rostliny zalijete vařící vodou a necháte podle potřeby louhovat.
  • JÍCHA (ZÁKVAS) – vzniká kvašením rostlin ve vodě po dobu 10 až 30 dní. Pozor, jíchy značně páchnou! Nepoužívejte je na rostliny za slunečných dní a za sucha. Vždy se používají ředěné 1 : 10 až 1 : 20 jako zálivku.