Zvládněte podovolenkovou depku

Finance a kariéra 4. září 2013

Už jste určitě taky zažili ten pocit, že sotva co jste začali s dovolenou, už končí? A po návratu je vám, jako byste ani žádné volno neměli? Jestli ano, vězte, že v tom nejste sami. Potkává to totiž dost lidí.

A čím vystresovanější je doba, tím častěji se stává, že krátce po návratu z dovolené končí lidé v rukách lékařů, cítí se nikoli nabiti, ale spíš zabiti, bez energie, utahaní.

Najetí do standardních kolejí může být po dovolené hodně obtížné a trvá několik dnů. Vyplatí se proto dodržet pár zásad.

Práci nechte doma

Připravit se na podovolenkový návrat zpátky do práce je dobré už před odjezdem k moři, na hory nebo na chalupu.

Tedy odjet s čistým stolem a čistou hlavou. Pokud je to možné, dodělejte před dovolenou všechny resty a nic nenechávejte na dobu po návratu. Když i ve chvílích, kdy byste měli být úplně vypnutí, půlkou mozku myslíte na nedodělávky, moc si neodpočinete.

Volný rozjezd

Naplánujte si dovolenou tak, abyste po návratu měli ještě dva až tři dny volna. Přiletět večer od moře, vybalit, nacpat věci do pračky, udělat nákupní seznam, jít ve tři ráno spát a v šest se nechat budíkem vyštvat do práce, to je k ničemu. Energii, kterou jste týden i déle sbírali, během pár hodin promrháte.

Prodloužené zážitky

Jestli je to možné, nevrhejte se hned od prvního dne do roboty jak hladová lvice na kus masa. Udělejte si přes den víc krátkých přestávek, projděte se třeba jen deset minut venku, naplánujte si na některý večer návštěvu divadla nebo kina, skočte si po práci na masáž…

Hned následující víkend si také dejte plně odpočinkový, s výletem, posezením u vínka, pusťte si video z dovolené, prohlédněte znovu fotky. Naordinujte si prostě pár příjemností, které vám prodlouží ty pocity pohody a volna.

Oblázek na stole

Dejte si na pracovní stůl nějaký artefakt z dovolené - fotku, mušličku, karafu s pískem z pouště, oblázek...

Noste náramek nebo korálky z afrického, řeckého či italského trhu. Jen pohled na ně vás zklidní a pohladí a zpříjemní vám den. A načerpaná energie vás bude opouštět výrazně pomaleji.

dovolená

Dovolenou si připomínejte i v práci.

zdroj: www.thinkstock.cz