Nákup přes počítač? Dnes to "jede" i přes mobil

Finance a kariéra 13. listopadu 2013

Nakupovat přes internet je dneska už běžná věc. Jenže počítač s sebou také nenosíme celý den. Zatímco mobil jo! Tak nakupujte a plaťte přes něj.

Vlastně to není nic nového. Už před pěti lety byla služba GSM Banking a šifrované SMS. Ke svému mobilnímu PIN a PUK jste dostali ještě tzv. BPUK, kterým jste svou zprávu bance „označovali“.

Známé jsou také prémiové placené SMS, používané ostatně dodnes, například pro nákup jízdenky MHD. S nástupem chytrých telefonů ale přišly další možnosti.

Obchod v kapse

Stále přibývá internetových obchodů, které nabízejí přímo svou mobilní verzi nebo aplikaci, díky které máte po instalaci do obchodu plný přístup. Můžete se nejen „prohrabávat“ nabídkami obchodu, ale i objednávat či platit.

Tím ale nejsou možnosti vyčerpány. Například na oblíbeném obchodním portálu Aukro dostáváte upozornění na aktuální nabídky, můžete využít hlasové vyhledávání, sledovat svůj účet, přímo z mobilu vkládat věc k prodeji, včetně fotografie.

Pokud má „váš“ obchod svou aplikaci, nainstalujete ji a objeví se vám v mobilu nová „ikonka“ (tzv. widget). Po klepnutí na ni jste rázem v obchodě.

mobil 2

"Tak co si dnes pro zlepšení nálady koupím?"

zdroj: www.thinkstock.cz

Bez kontaktu

To je ale jen jeden způsob. Stále víc lidí využívá mobil především k placení zboží. A vývoj v této oblasti, nazývané m-platby, jde velkým tempem dopředu. V poslední době je hitem tzv. NFC (Near Field Communication), technologie pro přenos dat na krátkou vzdálenost.

Stačí mít chytrý mobil, ověřit si, zda vaše banka spolupracuje s vaším operátorem, a pak si u ní vyžádat speciální NFC SIM kartu. Ta funguje bezkontaktně - při nákupu jen přiblížíte mobil k terminálu pokladny a je zaplaceno. Samozřejmě si můžete nastavit ověřovací PIN, aby vám po krádeži mobilu někdo nákupy nevyluxoval konto.

Složenky i plakáty

Zaujal vás reklamní plakát? Většina z nich má na sobě i tzv. QR kód (čtverec s černými „propletenci“). Načtete ho do mobilu a hned máte všechny informace a leckdy si vybranou věc můžete rovnou i koupit, protože bankovní aplikace bývají na QR kódy připravené.

Lze také naskenovat složenku a rovnou zaplatit, přes mobil koupíte i jízdenku ČD. V mnoha obchodech lze platit systémy PayPal či PayU. Nebo můžete využít služeb českého systému Mobito, který funguje i pro staré telefony bez operačních systémů (www.mobitoplatito.cz).