Chcete zlatou budoucnost? Pak investujte do zlata

Finance a kariéra 27. listopadu 2013

Zlato, to je v dnešní poněkud nejisté době jistota, jak zhodnotit své peníze. Nebo tedy alespoň zabránit tomu, aby se znehodnotily. Takže jestli se vám na konci měsíce podařilo, že vám v peněžence pár kaček zbylo, zlato je "tutovka".

Spoustě lidem zní pořád trošku divně, že by prostě šli a koupili si pár zlatých cihliček. Nic divného na tom ale opravdu není, a naopak je to jedna z nejjistějších investic, kterou můžete udělat.

Pokud chcete zisk z vložených peněz rychle, pak ovšem zlato obejděte a zkuste raději spekulace s akciemi. Zlato je spíš jistota do budoucna, na léta dopředu, klidně i pro vaše potomky.

Zlato, nebo akcie?

Investicí do zlata Investicí do zlata rozhodně neprohloupíte. Pokud ho nebudete kupovat vysloveně ve chvíli, kdy je jeho cena vyhnána do neobvyklých výšin, pak na něm neproděláte.

Kdykoli v budoucnu za něj dostanete minimálně to, co jste do něj vložili, neznehodnotí ho inflace (což se rozhodně nedá říct třeba o běžných, ale i spořicích účtech), prodat ho můžete kdykoli a kdekoli na světě.

Pokud se vyznáte třeba ve světě akcií a umíte předvídat, pak na tomto poli vyděláte víc a v kratší době. Stejně rychle ale může následovat pád. To u zlata nehrozí.

A navíc - investiční zlato je osvobozeno od DPH a jeho zhodnocení nepodléhá dani z příjmu.

zlato 2

70 % obyvatel ČR považuje investici do zlata a jiných drahých kovů za efektivní způsob uložení peněz. Z průzkumu společnosti Safina také vyplynulo, že více jsou zlatu nakloněni muži, podle bydliště pak obyvatelé Ústeckého kraje.

zdroj: www.thinkstock.cz

Od gramu po kilo

Když se mluví o nákupu zlata, je tím myšleno tzv. zlato investiční, jehož parametry jsou dány zákony. Existuje ve formách slitků o hmotnosti jednoho gramu až jednoho kilogramu.

Jejich ryzost je 999,9, což odpovídá 24 karátům. Samozřejmě je nekupujte na tržišti nebo přes mail z Nigérie, obraťte se na důvěryhodný podnik, jako třeba Česká mincovna Aurum (www.cm-aurum.cz) nebo Aurum1990 Trade Czech (www.zlatoproradost.cz), na internetu najdete i další.

Nakupovat můžete už od zhruba 1300 korun za gramový slitek, kilová cihlička vás přijde na necelých 900 tisíc. U ČM Aurum můžete i „spořit“ po menších částkách.

Co ohlídat

Každopádně se dívejte po zlatě certifikovaném London Bullion Market Association, asociací sdruženou při londýnské burze cenných papírů. Každý slitek pak ještě musí mít vyraženu gramáž, ryzost, výrobní číslo a punc a obdržíte i certifikát původu a pravosti.