Chcete si v létě přivydělat? Tak šup šup

Finance a kariéra 28. května 2014

Jestli si pohráváte s myšlenkou něco si v létě přivydělat, máte nejvyšší čas. Většina brigádnických míst bude totiž na začátku června obsazena.

Velmi pravděpodobně se tak ani letos nedostane na všechny zájemce. V posledních letech je o brigády čím dál větší zájem. A přivydělat si nechtějí jenom studenti, ale i nezaměstnaní nebo učitelé, kteří mají v létě volno. Hana Kostovičová z portálu Prace.cz má ale dobrou zprávu.

„Od počátku roku pozorujeme, že firmy hledají zhruba o deset procent více brigádníků než loni. I na jaře a v létě očekáváme silnější poptávku než o rok dříve.“

KDE NEJVÍC HLEDAT?

I když nejvíc brigád najdete v obchodech, v pohostinství nebo při rozdávání propagačních materiálů, dá se najít zástup třeba i v kanceláři. Kde tedy máte šanci?

  • V administrativě: Záskoky za recepční či asistentky lze sehnat po celý rok, v létě je jich samozřejmě víc. Vhodné jsou pro všechny komunikativní typy, nutná je alespoň základní znalost práce na počítači, často je požadována znalost cizího jazyka.
  • Prodej: V podstatě čehokoliv, kdykoliv a kdekoliv. V létě jde zejména o stánky na turistických akcích, plážích, festivalech. Pro celodenní stání je třeba mít trošku fyzičku a hodí se také základy cizích jazyků (angličtina, němčina, ruština, podle regionu).
  • Řemeslné a manuální výpomoci: Firmy hledají často výpomoc s kompletací výrobků nebo úklidem. Můžete najít ale i nabídky brigád na ruční pletení nebo šití. Pro brigádu na stavbě je samozřejmě nutná dobrá fyzička, snadnější to budete mít při sekání trávníků.
  • Služby všeho druhu: Můžete hlídat děti ve školce, zkusit práci číšníka či pokojské. Často bývá poptávaná osobní asistence lidí se sníženou pohyblivostí. Pokud umíte, pak si můžete přivydělat i doučováním nebo masážemi. Máte řidičský průkaz? Dívejte se po rozvážení pizzy.
  • Propagace a marketing: Nejrůznější promo akce, rozdávání letáků a obsluha infostánků patří mezi stálice nejen letních nabídek. Zajímavý přivýdělek můžete získat i jako tazatel pro vyplňování různých dotazníků.

ŠANCE JE I POZDĚJI

Jestli se vám už nedaří nic najít, nevěste hlavu. I když v červnu a červenci poptávka mírně zeslábne, něco k mání pořád bude.

KOLIK ČEKAT?

  • Na brigádě si obvykle přijdete na 75–100 korun za hodinu, u nekvalifikovaných prací to může být 65, ale v některých případech půjde sehnat brigádu i s odměnami nad 150 či 200 Kč za hodinu.

„V květnu čekám špičku zájmu zaměstnavatelů, kolem sedmi až osmi tisíc nabídek. Ale tisíce míst jsou v podstatě v každém měsíci, i na podzim a v předvánočním období,“ říká Hana Kostovičová.