Knírek nechte mužům

Krása 12. září 2017

Být občas za divošku je žádoucí, takže klidně vystrčte drápky. Ale chloupky v obličeji, a byť jen lehký náznak knírku z vás žádoucí dračici neudělají. Pryč s nimi!

Je až s podivem, že ve druhém tisíciletí potkáte na ulici vystylovanou dámu v kloboučku a s ochmýřeným horním rtem. Jak prohlásil můj oblíbený malíř Vladimír Komárek o své paní učitelce (na kterou nevzpomínal s velkou láskou): „Vypadalo to, že se ještě v padesáti nerozhodla, zda bude holčička, nebo chlapeček.“

Procházím se městem a s údivem zjišťuji, že noviny ve stánku prodává sympatická padesátnice s charakteristickým chmýřím pod nosem. V krámě mi odpípne šišku salámu milá prodavačka s rašícím plnovousem.

A když se podívám do hezké tváře svojí kamarádky a zaznamenám, že jí z pihy roste dlouhý černý chlup, který ráno v zrcadle v žádném případě nemohla přehlédnout, je mi smutno.

Jenže že si ho nevšímáte, neznamená, že tam není!

Chápu, že nechat si jednou za čas strhnout knír je otrava a trochu to bolí. Ale když se holíme v podpaží (a nejenom tam), aby náhodou někde nějaký chloupek zvědavě nevykoukl, proč jich vystavovat na odiv doslova celou řádku v obličeji?

Můžete tomu říkat marnost a diktát kosmetického průmyslu, ale je to prostě fakt - knír se k ženě opravdu nehodí. A ani tmavší pigmentace nebo menopauza to neomluví. Tentokrát vás ovšem nevyzývám, abyste zamířila k zrcadlu zjistit stav věcí.

Protože jestli vám pod nosem něco raší, určitě o tom víte. Spíš vám v hlavě běží, jaké jsou možnosti, co pomáhá trvale a co jen na chvíli a na kolik vás to vyjde.

Trpělivé trhání

Pokud vám rostou bílé chlupy, máte tak trochu smůlu. Kupte si zvětšovací zrcadlo a kvalitní pinzetu (ideálně značky Tweezerman) a trhejte. Nic moc jiného vám nezbývá. Váš chloupek totiž neobsahuje žádné barvivo, a laserem ho tudíž nejde odstranit.

Tedy můžete si nechat knírek nabarvit a potom odstranit. Ale zacyklíte se v nekonečném procesu barvení a laserování. Bude to stát hodně peněz a stejně nebudete moc spokojená.

Všehoschopný paprsek

Pro tmavé chloupky řešení existuje. Jmenuje se - jak jinak - laser. Pokud vás fakt nebaví holit si obličej žiletkou a přiznala jste si, že máte problém s knírkem, jste na dobré cestě zbavit se svého chlupatého stigmatu zcela. Vyhledejte v okolí svého bydliště tu úplně nejlepší kliniku, která nabízí laserovou epilaci, a objednejte si termín.

Tip redakce

Často se stává, že se ženy nechají zlákat dermatoložkou, která si zakoupila do ordinace laser, a teď jako mesiáš šíří mezi svými pacientkami víru v hladký obličej. Jenže tyto lasery nejsou tak výkonné jako přístroje na velkých estetických klinikách. Po jejich zákroku je kůže sice hladká, ale pak knír vyraší, jako byste ho polila hnojivem. Takže jdete na další zákrok a na další a na další... Takže i když to bude stát trochu víc peněz, rozhodně se obraťte na nějaké prověřené středisko.

Jak funguje?

Laserový paprsek se zaměřuje na pigment, který obsahují folikuly (kořínky) chloupků. Chloupek musí být zasáhnut v růstové fázi, jinak je výsledek nejistý. Proto epilaci určitě podstoupíte minimálně třikrát, spíše šestkrát.

Odstup mezi jednotlivými epilacemi jsou asi dva měsíce. Čím je chloupek tmavší a silnější, tím je větší šance na jeho úplné odstranění. Několik týdnů před epilací nesmíte chloupky vytrhávat - kořínek musí být zachovalý, pak je metoda nejvíce účinná.

A ještě jednou vám kladu na srdce: Informujte se, zda vám lékař opravdu odstraňuje ochlupení vysokovýkonným laserem, a ne jen pulsním světlem.

Kolik zaplatíte?

Cena je závislá na počtu pulsů. Jakmile bude podezřele nízká, pravděpodobně jste se nechala ošetřit méně výkonným laserem.

Orientační ceny: epilace horního rtu - 500 Kč, celý obličej - 3000 Kč, srostlé obočí - 400 Kč, korekce obočí - 1500 Kč, krk - 1500 Kč, ušní boltce - 2000 Kč

Co musíte vědět?

  • Před laserovou epilací nenatírejte obličej krémem, ani pleťovým mlékem.

  • Minimálně tři týdny před zákrokem nechejte chloupky růst. Můžete je ale holit nebo stříhat.

  • Po epilaci se aspoň dva týdny nevystavujte slunci a pleť ošetřujte krémem s vysokým UVA a UVB faktorem, jen tak se vyvarujete vzniku pigmentových skvrn v místě ošetření.

  • A ne, nebolí to moc. Jen trochu, asi jako třeba švihnutí tenkou gumičkou.

Holení a voskování

Můžete vyzkoušet různé způsoby depilace – převážně voskem. A samozřejmě si tvář můžete holit. I tato varianta stojí za uvážení, já ji ale nedoporučuji. Jakmile totiž chloupky trochu povyrostou, může vás pak milý vískat v čerstvém pichlavém strništi. Což se mi nejeví jako moc ženská záležitost. Takže žiletka ano, ale směrem od podpaží dolů.

V obličejové části se mi osvědčila depilace voskem – ideálně z rukou zkušené kosmetičky. Za strhnutí knírku zaplatíte přibližně 50 Kč a jednotlivé chlupy můžete určitě sama vytrhnout pinzetou.