Začalo to kšeftem s Timmie: plastika prsou slaví padesát let

Krása Komerční sdělení 11. července 2012

Věřila byste, že už půl století existuje lék na jeden z největších ženských komplexů? V roce 1962 plastičtí chirurgové poprvé použili k modelaci prsu silikonové implantáty.

Počátky experimentování se silikonem rozhodně nebyly růžové. Ke zvětšení prsou tehdy lékaři užívali silikonové injekce, které s sebou ovšem nesly značná zdravotní rizika. Jednoho dne dostal Frank Gerow, mladý lékař z Houstonu, geniální nápad. Silikonem naplnil tenký a pevný „sáček“, takže připomínal na dotek skutečný ženský prs.

První nositelkou plastiky prsou, jak ji známe teď, se stala tehdy třicetiletá Timmie Jean Lindsey, která původně za doktorem přišla kvůli odstranění tetování. Gerow spolu se svým kolegou Thomasem Croninem jí nabídli, že ji dvou růžiček z výstřihu zbaví zdarma, pokud bude souhlasit i s modelací prsou silikonem. Timmie Jean si vymínila, že zákrok podstoupí, jen pokud jí lékaři také přišijí odstáté uši, které ji trápily. Gerow s Croninem její nabídku přijali, a tato mladá dáma se díky tomu nesmazatelně zapsala do historie plastické chirurgie.

timmie

První klientka chtěla původně jen odstranit tetování...

ňadra

... ale odešla taky s větším poprsím.

Už pátá generace implantátů

Stejnou cestou se do dnešních dnů vydaly více než 2 miliony žen na celém světě. Od dob Timmie Jean došlo k výraznému vylepšení silikonových implantátů. V současné době používají plastičtí chirurgové tzv. pátou generaci implantátů. Ty působí velice přirozeně a díky své konstrukci a složení minimalizují riziko veškerých zdravotních komplikací.

Plastiku prsou provádí lékaři nejen kvůli vzhledu, ale i ze zdravotních důvodů. Podle statistiky má však 8 z 10 provedených plastik prsou čistě estetické důvody.

První místo v počtu provedených operací na obyvatele drží Brazílie, ale obrovskou poptávku po zvětšení prsou zaznamenávají plastičtí chirurgové i v Číně nebo Spojených státech. Jde o druhý vůbec nejoblíbenější zákrok estetické medicíny hned po liposukci, kterou ženy podstupují o něco častěji. Jenom v Čechách za péči plastických chirurgů zaplatí ženy i muži 2 miliardy ročně.