Triky pro krásné a zdravé vlasy

Krása 7. ledna 2015

Běh času je neúprosný a dříve či později se věk odrazí i na stavu a kvalitě našich vlasů. Zejména období menopauzy, kdy klesá hladina estrogenu, jež zabraňuje padání vlasů, je pro mnoho žen strašákem. Přinášíme vám cenné rady, díky kterým si bujnou kštici uchováte.

Med pro lesk

V důsledku nižší hladiny estrogenu uchovávají vlasy méně vlhkosti, rychleji se vysušují a ztrácejí lesk. Časté fénování, teplotní výkyvy a vítr vlasy namáhají a zdrsňují jejich vrchní šupinatou vrstvu – díky tomu jsou vlasy matné. Oslňující lesk jim dodáte speciálními šampóny obsahující panthenol, extrakty z medu a mlék a pšeničnou bílkovinu. Efektivní je také oplachování vlasů po umytí jablečným octem nebo citrónovou šťávou, které odstraní vápenaté zbytky a vytvoří správnou hodnotu pH.

Výživa pro kořínky

Krásné a husté vlasy úzce souvisí s výživou. Do jídelníčku proto zařaďte potraviny bohaté na vitamíny skupiny B, vápník, zinek, selen, křemík a kyselinu pantotenovou (ovoce, zelenina, vejce, libové maso a ryby, mléčné produkty, vločky, ořechy, dýňová semena), které jsou důležité pro silné kořínky i zdravý růst.

Volnost proti lámavosti

Každodenní stahování vlasů do culíků a drdolů způsobuje jejich křehkost, lámavost i vyšší padání. Vlasy jsou pod neustálým tlakem, což nedělá dobře vlasovým kořínkům. Nejlepším řešením tak je, omezit culíky a nechat vlasy rozpuštěné. Pokud si to nemůžete dovolit v práci, mějte je volně alespoň doba. Vhodnou alternativou, aby vám vlasy nepadaly do očí, jsou volné copy nebo látkové čelenky.

S fénem a kulmou opatrně

Teplý vzduch vlasy vysušuje, díky čemuž jsou pak více poletavé, snadněji se lámou a ztrácejí na lesku. Pokud se bez fénu neobejdete, vysušte je nejprve alespoň ručníkem a nechte chvíli proschnout. Od věci také není používat ochranné přípravky (spreje, olejíčky), které vlasy zacelí a zabrání jejich poškození teplým vzduchem. A co je hlavní, vlasy vždy fénujte po směru jejich růstu.

Stimulační masáž

Jemná masáž aktivuje růst vlasů a zlepšuje jejich kvalitu. Masáž můžete provádět už při samotném mytí šampónem nebo po umytí, kdy je pokožka hlavy ještě trochu vlhká. V tomto případě odborníci doporučují používání různých vlasových stimulátorů, která obsahují panthenol, bylinné extrakty, kofein, zinek a další účinné látky (například Reghaar, Plantur 39, Revitalon a další). Pro kýžený výsledek je třeba provádět masáž pravidelně a dlouhodobě.

Tipy na péči

Nový život a sílu křehkým a oslabeným vlasům vdechnete s pomocí speciální péče od Kérastase. Řada Force Architecte posiluje vlasové vlákno zevnitř i zvenku, kompletně je vyživuje a zaceluje roztřepené konečky. Vyzkoušejte šampón, kondicionér a dvousložkové obnovující sérum.

kerastase sampon

Posilující šampon Kérastase, řada Force Architecte

kondicioner kerastase

Posilující kondicioner Kérastase, řada Force Architecte

serum kerastase

Dvousložkové sérum Kérastase, řada Force Architecte