Lenka Holotíková: Kabelkami si plním sny

Móda 18. června 2012

A je tu další z cyklu výjmečných žen 40+. Věřili byste, že téhle blondýnce je 46 let? Její tajemství: je pořád zamilovaná – do kabelek!

Řadu let kabelky vymýšlí, vyrábí a prodává, ale také prezentuje na módních přehlídkách. A protože se pár let známe, čtenářstvo ať během následujícího rozhovoru promine moje tykání…

Jak je to dlouho, co sis navrhla a vyrobila první kabelku?

První kabelku jsem vyrobila jako závěrečnou práci na střední škole (SPŠ kožařská Zlín, pozn. aut.) a byla hrozná! Ale už tehdy se mi líbilo něco vymýšlet, tvarovat, navrhovat a vyrábět… Tak moc mě ta ruční práce chytla, že jsem uvažovala, že bych u něčeho podobného zůstala.

Velmi mě lákala umělecká vazba knih. Ale nečekaně se uvolnilo prestižní místo v modelárně v Třebechovicích pod Orebem. Tak jsem tam nastoupila – a bylo to! Teď si vlastně uvědomuji, že je to už přes dvacet let, co jsem se upsala kabelkám.

Co předcházelo? Měla jsi k tomu oboru nějak blízko?

Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu. Na přijímačkách někdo řekl, že galanteristi (druhý obor byl obuvník) mají učení lehčí. Vidíte - a kabelky se mi staly osudem!

Komu jsi své první kabelky a tašky nabízela?

Když pominu zaměstnanecké poměry, kdy si firmy návrháře přetahovaly, tak jsem pracovala v pár modelárnách a taky vystavovala na BVV Brno. Moje první kabelky byly doplňky ke koženým oděvům. Ale postupem času jsem kabelkám naprosto propadla. Už dlouho jsem na volné noze.

Nikdy jsi nezkoušela zběhnout k jinému oboru?

Mockrát jsem od řemesla odběhla, ale vždy jsem se vrátila. Pochopila jsem, že je to tak trochu dar. Využívám ho, jak nejlépe umím, abych udělala radost a potěšila. Specializuji se na originály, takže se nestane, že potkáte někoho se stejným modelem!

Co taška, to originál. Kde pořád bereš inspiraci?

Musím být v pohodě, klidná, spokojená, jinak múzy nepřiletí. Někdy jde vše hned, ale někdy se trápím. Ale tak to má určitě každý, kdo něco tvoří. Když dostanu do ruky kůži, musí mě něčím zaujmout - měkkostí, barvou, strukturou... Pak většinou hned vím, co by z ní bylo pěkného.

Kde nakupuješ materiál? A za jak dlouho kabelku vyrobíš?

Většinu kůží beru z Itálie, mají zajímavé barvy, tisky, vlysy a teď i přírodní hověziny s chlupem. Když se pustím do nového modelu, neskončím, dokud není hotový. Někdy ho mám za jeden den, někdy na něm pracuji i týden. Ale vyrábím i z luxusních kůží - z hadin, pštrosa nebo krokodýla…

Jak se pozná, že je kabelka od tebe?

Většina má kovové logo LH a uvnitř podšívky všitou cedulku se jménem.

Jak moc zohledňuješ přání a připomínky zákaznic?

Zakládám si na osobním přístupu, takže když mi zákaznice sdělí svá přání, snažím se vyhovět. Většinou hned, jak ji vidím, představím si vzor, který by jí slušel. Po domluvě vybereme kůži, kování, doladíme detaily... A pomalu vzniká vysněná kabelka nebo opasek.

Kdo vlastně jsou tvé zákaznice?

Mé zákaznice jsou jak obyčejné ženy, tak manažerky, ředitelky, umělkyně… Miluji svou práci - a myslím, že je to vidět. Pokud je zákaznice spokojená, je to pro mě to nejlepší, co mě posouvá dál. Já si prostě plním své sny!

Lenka Holotíková 1

Jak se vlastně třídí růže?

  • Jakou zvolit? V dnešní módě je možné cokoli. Záleží na tom, o jakou se jedná příležitost. Na denní nošení můžete zvolit opravdu jakoukoli velikost a barvu. A opravdu už nemusí ladit s obuví! Do společnosti a na party ale dejte přednost malému psaníčku nebo kabelce do ruky - může být i elegantní cross body s tenkým řetízkem nebo řemínkem.

  • Do čeho investovat? Každopádně do materiálu a modelu ruční výroby. Modely z kůže nebo kombinace pevných látek a kůže vydrží neuvěřitelně dlouho - někdy i celý život! A proč ručně dělané? Je tam záruka kvality, preciznosti, odbornosti... No a taky lásky!

  • Jak pečovat? Když si kupujete kabelku, měl by vám obchodník poradit s údržbou. Každý materiál se totiž udržuje jinak. Ale obecně: Pokud kabelku nenosíte, měla byste ji vycpat papírem a uložit do látkového vaku nebo sáčku a zavěsit, aby neztratila tvar. Můžete ji i uložit do volného prostoru police, kde je dostatek místa. Kabelky, které nosíte, by měly viset. Ne je pokládat!

S panem Rösnerem to už nepůjde

  • Většina zákaznic za ní jezdí do jejího ateliéru ve Kvasicích u Kroměříže, její zboží je také možno vidět i zakoupit v Praze, a to v butiku návrhářky Petry Pilařové (Pařížská 19). Pravidelně pořádá benefiční módní přehlídku. Ta letošní se odehraje 6. října v Otrokovicích. Nevyrábí jen kabelky pro ženy, ale i pánské taštičky (cross body) na doklady a i větší a velké kabely opět přes rameno. A také opasky. Více na www.holotikova.cz.

Lenka Holotíková 7