Jidáše

jidáše
Jidáše chrání člověka před neduhy
Hody hody doprovody! 23. března 2012

Pokud máte ráda tradice, na jidáše byste neměla při chystání na svátky zapomenout.

Potřebujete:

1 kg hladké mouky

120 g másla

100 g cukru

asi 5 dl mléka

2 vejce

40 g droždí

špetku soli

hladkou mouku na vál

máslo a med na potření

Postup:

  1. Rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky rozmíchejte v troše vlažného mléka a nechte vzejít kvásek.

  2. Vejce utřete s cukrem a změklým máslem, přidejte mouku, špetku soli a vzešlý kvásek a zbylým vlažným mlékem zadělejte těsto. Nechte je na teplém místě vykynout.

  3. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na silnější plát, vykrájejte z něj kolečka nebo ho nakrájejte na proužky, ze kterých udělejte uzlíky, a přeložte je na plech vyložený papírem na pečení.

  4. Nechte jidáše ještě chvíli kynout, pak je potřete máslem a upečte v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova. Upečené, ještě horké jidáše potřete medem.