Velikonoce a stres? Radši si upečte zeleného beránka!

Hody hody doprovody! 31. března 2013

Tedy já tomu nerozumím, ale prý víc než polovina Čechů se před Velikonocemi stresuje. Jenže proč? Ať už berete tyhle svátky z jejich křesťanské, nebo pohanské strany, nemáte přece ke stresu důvod.

Číslo o stresu jsem si nevymyslela, vyplynulo z průzkumu společnosti Tesco. „Stres a shon v tomto období v obchodech pociťuje více než polovina dotázaných lidí. 87 procent z nich dopředu sleduje akční nabídky a zhruba dvě třetiny lidí se snaží zásobit na svátky s předstihem,“ řekla k tomu socioložka Lenka Beranová.

Nepřidávejte se k těm, co si dělají zbytečné starosti! Vždyť pečení mazance a zdobení vajíček, stejně jako nákup dobrůtek pro koledníky může být čistočistá radost.

Výzkumníky taky zajímalo, jestli vážně vajíčka zdobíme. A ano, zdobíme: přes čtyři pětiny českých domácností tuhle tradici má rádo. A zdobíme, jak se dá – nejčastěji pomocí cibule nebo bylinek, nebo taky koupených barev. Nejvíce kupované barvy používají Pražané (73 procent).

A s čím vším si lidé Velikonoce spojují? Čtvrtina lidí se stromy, květinami nebo sluncem. Zatímco 22 procent dotazovaných z Prahy ve srovnání s ostatními regiony častěji jako první asociaci s Velikonocemi zmiňovalo volno a pohodu, u 20 procent Moravanů to byla pomlázka a více než ostatní také uváděli alkohol.

Jak upéct mazanec

K tradičnímu jídlu patří mazanec. My vám nabízíme recept na mazanec remoskový, protože ho můžete upéct i na chalupě v remosce. Potřebujete 3 žloutky, 90 g cukru, 105 g Hery, 380 g polohrubé mouky, špetku soli, špetku muškátového květu, 2 dcl mléka, 42 g droždí, hrst rozinek, 60 g kandované pomerančové kůry nebo ovoce, citronovou kůru, hrst posekaných mandlí a vejce na potření.

Cukr, změklé máslo a žloutky utřete do pěny. Z droždí, lžičky cukru a šálku vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte, přidejte citronovou kůru, špetku soli, muškátový květ a vše smíchejte se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem mléka.

Vypracujte hladké, hutné těsto, které se nelepí na mísu. Zaprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout, až zvětší přibližně dvakrát objem. Pak na pomoučeném vále znovu propracujte, přidejte v rumu namočené a okapané rozinky, kandované ovoce a z těsta vytvarujte bochánek.

Do remosky dejte na dno pečicí papír, na který položte mazanec, a ještě asi 20 minut nechte v teple kynout. Pak povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a pečte asi 25 minut. Remosku vypněte a mazanec nechte ještě chvíli dojít.

Velikonoční sladkosti 3

Mazanec můžete upéct i na chalupě, kde nemáte troubu, stačí remoska.

foto:
Velikonoční sladkosti 4

Dospělé potěšíte velikonoční paštikou. Nemusíte ji vyrábět sama, zkuste dvojkombinaci Pâté du Chef s pečenými kachními játry a s kuřecími játry, houbami a madeirou.

foto:

Jak upéct zeleného beránka

Můžete si taky upéct beránka, který bude navíc velmi roztomile svěže zelený, a ne díky potravinářské barvě, ale zelenému čaji. Tady najdete videorecept:

Anebo vyzkoušejte nepečená zelená čajová vajíčka. Japonský mletý zelený čaj, díky kterému budou mít intenzivní barvu, patří k nejsilnějším čajům na světě, a koledníky i vás pořádně „nakopne“.

Práškový čaj matcha totiž vzniká pomalým mletím čerstvých čajových lístků na kamenných mlýnech, a tak má v sobě aktivní látky, jako jsou antioxidanty a vitaminy, a zachovává si svěží chuť i vůni.

Potřebujete 10 g zeleného práškového čaje na vaření, 250 g másla, 200 g cukru moučky, 200 g sušeného mléka, 200 g strouhaného kokosu a 100 g genmai (japonská pražená rýže).

Pečlivě rukama promíchejte máslo, cukr, sušené mléko a práškový čaj, můžete přidat i strouhaný kokos. Až získáte jednobarevnou kompaktní hmotu, dejte ji na chvíli do chladu, vajíčka se pak budou lépe tvarovat. Vymodelovat vajíčko není jednoduché, ale my pro vás máme tip – když si v květinářství koupíte malé plastové vajíčko, můžete si z něj vyrobit formičku.

Chce to trochu cviku, ale výsledek stojí za to. Vajíčka by neměla být příliš velká, ztrácí pak na delikátnosti. Těsto si můžete rozdělit na polovinu a část obalit v kokosu a část v pražené rýži (má jemnou nahořklou chuť, která dobře koresponduje se sladkou chutí). Skladujte v lednici, ale ne příliš dlouho, raději vajíčka rychle spotřebujte.

Velikonoční sladkosti 2

Nepečená čajová vajíčka vaše hosty pořádně jarně dobijí energií. A jsou hned hotová.

foto:

Zajíčků bude dost

Jestli se vám nechce do pečení, můžete si samozřejmě všechno koupit, a to úplně bez stresu. Dostatek mazanců a zajíčků najdete určitě ve zmíněném Tescu, ale i ve speciálních pekařstvích. Třeba francouzské pekařství Paul (www.paul-international.com) má figurky zajíců z brioškového těsta, podle vaší volby i s čokoládovou polevou. Taky si tu můžete koupit klasické zajíce z hořké nebo mléčné čokolády.

Když půjdete po zajících, možná budete vybírat nejenom podle značky, ale taky podle účelu. Kromě vaší radosti na Velikonoce se vám nabízí možnost podpořit návštěvy dobrovolníků v dětském centru v pražské Krči pod patronátem Nadace Terezy Maxové. Tenhle projekt totiž můžete sponzorovat nákupem velikonočního zajíčka Lindt.

Takže jak vidíte, není potřeba se před svátky hroutit, to byste si je vůbec neužili. Radši je oslavte s někým, koho máte rádi.

Velikonoční sladkosti 1

Francouzské pekařství Paul nabízí delikátní zajíčky z brioškového těsta, třeba i s čokoládou.

foto:
Velikonoční sladkosti 5

Zajíček Lindt nejenom potěší jazýček, ale podporuje taky projekty Nadace Terezy Maxové.

foto: