Potřebujete:
1 menší hotový dortový korpus
2,5 dl smetany ke šlehání
2 dl mléka
50 g cukru
1 dl žloutků
1 vejce
10 g želatiny v prášku
asi 2 lžíce mandlového likéru Amaretto (nebo vaječného koňaku)
Na ozdobení:
100 g čokolády
200 g marcipánu
potravinářské barvy
šlehačku
moučkový cukr na vál
Postup:
Dvě třetiny mléka svařte s cukrem. Odstavte z ohně, přilijte zbylé mléko rozšlehané se žloutky a vejcem a promíchejte.
Želatinu namočte v troše vody, nechte ji nabobtnat a pak opatrně zahřívejte, až se rozpustí (nevařte). Přidejte ji do prochladlé mléčné směsi a na závěr lehce vmícheje ušlehanou šlehačku a krém ochuťte trochou likéru.
Dortový korpus podélně rozkrojte, spodní díl důkladně pokapejte likérem, potřete 3/4 krému, přiklopte druhým dílem korpusu, opět pokapejte likérem a potřete zbylým krémem.
Dort nechte ztuhnout v chladničce a pak ho po stranách obalte v jemně nastrouhané čokoládě.
Marcipán rozválejte na pocukrovaném válu na tenký plát, vykrojte z něj kruh o velikosti dortu, položte ho na dort a lehce přimáčkněte. Zbylý marcipán podle potřeby obarvěte potravinářskými barvami, vymodelujte z něj kohouta a položte ho do středu dortu. Po obvodu kruhu nastříkejte šlehačku a ozdobte ji zbylou čokoládou.