Kohoutkův velikonoční dort

Hody hody doprovody! 23. března 2012

Pomozte si koupeným korpusem a ušetřený čas využijte ke hře s marcipánem.

Potřebujete:

1 menší hotový dortový korpus

2,5 dl smetany ke šlehání

2 dl mléka

50 g cukru

1 dl žloutků

1 vejce

10 g želatiny v prášku

asi 2 lžíce mandlového likéru Amaretto (nebo vaječného koňaku)

Na ozdobení:

100 g čokolády

200 g marcipánu

potravinářské barvy

šlehačku

moučkový cukr na vál

Postup:

  1. Dvě třetiny mléka svařte s cukrem. Odstavte z ohně, přilijte zbylé mléko rozšlehané se žloutky a vejcem a promíchejte.

  2. Želatinu namočte v troše vody, nechte ji nabobtnat a pak opatrně zahřívejte, až se rozpustí (nevařte). Přidejte ji do prochladlé mléčné směsi a na závěr lehce vmícheje ušlehanou šlehačku a krém ochuťte trochou likéru.

  3. Dortový korpus podélně rozkrojte, spodní díl důkladně pokapejte likérem, potřete 3/4 krému, přiklopte druhým dílem korpusu, opět pokapejte likérem a potřete zbylým krémem.

  4. Dort nechte ztuhnout v chladničce a pak ho po stranách obalte v jemně nastrouhané čokoládě.

  5. Marcipán rozválejte na pocukrovaném válu na tenký plát, vykrojte z něj kruh o velikosti dortu, položte ho na dort a lehce přimáčkněte. Zbylý marcipán podle potřeby obarvěte potravinářskými barvami, vymodelujte z něj kohouta a položte ho do středu dortu. Po obvodu kruhu nastříkejte šlehačku a ozdobte ji zbylou čokoládou.