10 způsobů, jak přirozeně snížit krevní tlak

Zdraví 9. srpna 2012

Máte tlak až u stropu, jen se podíváte na manžela nebo na zprávy? Buď se na ně nedívejte, nebo pro svůj tlak udělejte tohle...


1. ZHUBNĚTE

Nadváha je jedním z rizikových faktorů, které nahrávají vysokému krevnímu tlaku.

Správná hmotnost se hodnotí pomocí takzvaného Body Mass Indexu (BMI), což je poměr mezi výškou a váhou člověka (více na: www.zdrave-hubnuti.cz/bmi). Optimální BMI je 25, vyšší hodnoty signalizují obezitu. Lidé, jejichž BMI index je 30 nebo vyšší, mívají více než s dvojnásobnou pravděpodobností hypertenzi.

2. HÝBEJTE SE

Hodnoty tlaku dokáže snížit pravidelná svižná chůze. Podle studií se díky tomuto pohybu pacientům snížil systolický tlak (ten vyšší údaj, měří se v okamžiku úderu srdce) téměř o osm milimetrů rtuťového sloupce a diastolický tlak (nižší údaj, měří se mezi dvěma údery srdce) klesl o šest milimetrů.

„Pravidelné cvičení posiluje srdce, a to pak může pumpovat více krve s menším úsilím,“ říká britský profesor Gareth Beevers z Asociace pro krevní tlak. „Snažte se co nejčastěji chodit energicky nejméně třicet minut denně. Pokud nejste zvyklí na pravidelný pohyb, přidávejte si zátěž postupně.“

3. DEJTE SI ČAJ

Ovšem ne ledajaký! Změňte obsah svého šálku a začněte si vařit ibiškový. Studie ve Spojených státech ukázala, že tři hrníčky ibiškového čaje denně dokážou po šesti týdnech snížit hodnotu systolického tlaku o šest milimetrů. To odpovídá efektu řady léků na hypertenzi.

žena chůze

Projděte se.

zdroj: www.thinkstock.cz
žena čaj

Pijte čaj.

zdroj: www.thinkstock.cz

4. OMEZTE SŮL

Češi snědí až tři lžičky soli denně, přičemž doporučená denní dávka je jedna lžička. Sůl obsahuje sodík, který krevní tlak zvyšuje. Největším viníkem přesoleného českého jídelníčku ovšem není slánka na kuchyňském stole, ale pojídání průmyslově zpracovaných a konzervovaných potravin.

Čtěte obaly na potravinách a vybírejte si ty s označením „snížený obsah sodíku“. Vůbec nekupujte jídlo obsahující 20 a více procent sodíku.

5. UŽÍVEJTE DRASLÍK

Draslík může být protiváhou působení sodíku. Je třetím nejčastějším minerálem v lidském těle a kromě jiného reguluje srdeční tep a tlak krve. V jedné studii bylo 54 nemocných s hypertenzí rozděleno do dvou skupin: polovina dostávala běžnou stravu, druhá polovina potravu bohatou na draslík. Po roce bylo možné významně snížit podávání léků proti vysokému krevnímu tlaku u 81 procent pacientů, kteří jedli dietu bohatou na draslík, ale pouze u 29 procent nemocných s normální dietou.

6. NAUČTE SE DÝCHAT

Pomalé dýchání a různé meditace, praktikované například v józe nebo tai-či, snižují produkci stresových hormonů, které mají vliv na vylučování enzymu reninu z ledvin do krve. Tento enzym zvyšuje krevní tlak a zadržuje v těle vodu a sodík.

Zkuste dechová cvičení pět minut ráno a pět minut večer. Třeba toto: Hluboce se nadechněte až do břicha. Poté vydechněte a současně se osvoboďte od veškerého napětí v těle i v mysli.

sůl žena

Vynechte sůl.

zdroj: www.thinkstock.cz
žena cvičení

Naučte se správně dýchat.

zdroj: www.thinkstock.cz

7. PIJTE ŠŤÁVU Z ČERVENÉ ŘEPY

Vědci z Queen Mary University v Londýně tvrdí, že pacienti, kteří denně vypijí čtvrt litru šťávy z červené řepy, mají následujících 24 hodin podstatně nižší krevní tlak. Navíc je čerstvá šťáva z řepy plná vitaminů a minerálů, takže jako posilující nápoj pro zlepšení imunity téměř nemá soupeře. Komu vadí její chuť, může si ji namíchat s mrkvovou šťávou.

8. UŽÍVEJTE DOPLŇKY STRAVY

Koenzym Q10 podávaný v potravinových doplňcích dokáže podstatně snižovat krevní tlak. Q10 urychluje v těle látkovou výměnu a dodává buňkám energii potřebnou pro jejich fungování.

červená řepa

Šťáva z červené řepy vám sníží tlak.

zdroj: www.thinkstock.cz
doplňky stravy

Nebraňte se doplňkům stravy.

zdroj: www.thinkstock.cz

9. ZBAVTE SE KOFEINU

Kofein může přispívat k růstu krevního tlaku, protože působí na zúžení cév. Také podporuje efekt stresu, který zrychlí srdeční pumpu. Odborníci z Duke University Medical Centre objevili, že 500 miligramů kofeinu konzumovaného denně zvyšuje tlak krve o 4 milimetry rtuťového sloupce a trvá to celý den!

10. RELAXUJTE S HUDBOU

Vědci učinili pokus, do nějž zařadili 28 dospělých pacientů užívajících léky na snížení hypertenze, a požádali je, aby poslouchali uklidňující klasickou, keltskou či indickou hudbu 30 minut každý den. Při tom se měli soustředit na pomalé dýchání. Po týdnu se u těchto pacientů podařilo snížit systolický tlak v průměru o 3,2 milimetru, po měsíci dokonce o 4,4 milimetru sloupce rtuti (mmHg).

Pozor, hrozí nebezpečí!

  • Dobrý krevní tlak je takový, který nepřesahuje hodnoty 140/90 mmHg. U lidí s cukrovkou nebo s nemocnými ledvinami by měl být ještě nižší - do 130/80 mmHg.

  • Více informací na: www.hypertenze.eu, www.tensoval.cz, www.ulekare.cz

káva žena

Nepřehánějte to s kávou.

zdroj: www.thinkstock.cz