Běžte zítra na vyšetření ledvin zadarmo! Mají totiž svátek

Zdraví 13. března 2013

Opravdu, Světový den ledvin připadá na 14. března. A stojí to za úvahu, protože když se Češi rozpočítají do skupin po deseti, bude v téměř každé jeden kandidát na léčbu. K doktorovi můžete zítra zadarmo.

Onemocněním ledvin trpí podle odborných odhadů téměř každý desátý Čech. Jen menšina z nich se ale léčí. Onemocnění ledvin totiž nebolí a diagnóza vyjde najevo, až když se projeví nezvratné selhávání jejich funkce. A to potom není žádná sranda.

Ledviny jsou součástí močového ústrojí, podílí se na očišťování krve a vylučování nežádoucích zplodin z těla, regulují množství tekutin a solí v organismu, mají vliv na krvetvorbu, či krevní tlak. Omezení jejich práce z počátku vůbec nepocítíte.

Vítejte u nás doma!

  • Kdykoliv během ordinačních hodin můžete 14. března přijít na bezplatné vyšetření do všech nefrologických ambulancí či dialyzačních středisek společnosti B. Braun Avitum.
  • Vyšetření je rychlé a bezbolestné. Čekejte pohovor s lékařem, změření krevního tlaku, odběr kapky krve z prstu a testování moči na množství bílkovin. Díky moderním technologiím se výsledky testu dozvíte okamžitě.
  • Prevenci by neměly podceňovat především rizikové skupiny, jako jsou lidé s chronickým onemocněním ledvin, cukrovkou, vysokým krevním tlakem, obezitou, srdečním selháním či závažným onemocněním jater. Více ohroženi jsou ale i kuřáci a lidé z rodin, kde se objevují chronická onemocnění. Více informací naleznete na adrese www.svetovydenledvin.cz.

Bohužel – protože když ledviny přestávají pracovat a v organismu se hromadí tekutiny, může nastat až městnavé selhávání srdce, otok plic, poruchy srdečního rytmu, mění se chování nemocného, dostává křeče či upadá do bezvědomí.

Nečekejte na potíže

Co tedy dělat, radí MUDr. Vladimír Vojanec, vedoucí lékař dialyzačního střediska B. Braun Avitum: „Zapomeňte na mýtus, že lékaře by měl člověk navštívit až tehdy, když má zdravotní problémy.

Jen díky včasné prevenci lze odhalit poškození ledvin dřív než v kritických chvílích, a poskytnout pacientovi vhodnou péči. Poškozené ledviny totiž nejsou schopny plnit svou funkci v organizmu a v těle se hromadí odpadní a toxické produkty látkové přeměny.“

Není dobré čekat na úder v podobě selhávání ledvin. Z relativně zdravého člověka se tak během několika málo okamžiků může stát pacient odkázaný na dialýzu, či vyžadující transplantaci orgánu. Naštěstí se tomu dá předejít.

ledviny

Ledviny nás většinou "nebolí", proto je důležitá prevence.

zdroj: www.thinkstock.cz
preventivní vyšetření ledvin

Preventivní vyšetření ledvin podstoupila i modelka a maminka Lucie Křížková. Dobře ví proč. „Už v těhotenství jsem se dozvěděla, že se můj syn narodí s vadou ledviny a močovodu. Hned po narození čekalo Davídka vyšetření, které naštěstí nepotvrdilo vážný handicap. Přesto nemá vyhráno. Musíme docházet na nefrologii a Davídek je pod pravidelným dohledem lékařů,“ říká Lucie.

foto:

elektronické předplatné