Půst: je to zbytečné trápení, nebo je k něčemu dobrý?

Zdraví 22. dubna 2013

Víc jídla plus míň pohybu, čemupak se ten součet rovná? Samozřejmě že člověku, zakulacenému kily navíc a zanesenému nadbytkem odpadních látek.

Odlehčení jídelníčku se sice výborně hodí pro naši civilizaci, trpící nadváhou a obezitou, ale není to nápad nový. V křesťanském kalendáři začíná postní období čtyřicet dnů před Velikonocemi.

I když se u našich předků neinspirujeme ztišením a zklidněním duše (ne že by to nebylo užitečné), není od věci soustředit se alespoň na to, co jíme. A jak je to s opravdovým půstem?

„Jedno až třídenní půst u zdravých lidí není zcela na škodu, ale za předpokladu, že nebudou muset podávat větší fyzické výkony, na které pak chybí energie,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová, členka Fóra zdravé výživy.

Půst má podle ní smysl, pokud po něm následují další opatření: snížení energetické hodnoty přijímané stravy, zvýšení obsahu vlákniny ve stravě a dostatečný přísun přirozených vitaminů. Když se hodláte postit, nezapomínejte pořádně pít, hlavně vodu a zeleninové šťávy.

Ovšem pozor! Jestli jste hodně vyčerpaní, pak o úplné hladovce radši nepřemýšlejte. Byla by další zátěží pro už tak vyčerpaný organizmus. Koledovali byste si o onemocnění a únavu. Na půst by vůbec neměli pomýšlet nemocní lidé.

„Kdo se rozhodne udělat generální úklid ve svém těle, měl by se nejdříve poradit s odborníkem na výživu,“ dodává nutriční terapeutka a doporučuje pro očistu těla pár tipů.

půst žena 1

Třídenní půst prý neuškodí. Kdo to má ale vydržet?

zdroj: www.thinkstock.cz
půst žena 4

Při půstu hodně pijte. Vhodné jsou zeleninové šťávy.

zdroj: www.thinkstock.cz

Neškodné odlehčovací desatero

  1. Skončete s fast foodem. Grilované klobásy, hamburgery a smažené hranolky jsou kalorické bomby, „dobrůtky“ plné tuků, a to mnohdy i přepálených, kterým bychom se měli vyhýbat.
  2. Do cukrárny jen výjimečně. Návštěvu cukrárny si schovejte až na opravdu mimořádnou příležitost. Tučné a přeslazené dortíky plné cukru a máslových krémů k odlehčení nepatří. Místo těchto sladkostí vybírejte lehké dezerty z čerstvého ovoce nebo ovocné saláty.
  3. Inspirace od vegetariánů. Zkuste do svého jídelníčku natrvalo zařadit zeleninu a ovoce. Konzumujte nejlépe pět porcí denně, upřednostňujte zeleninu (obsahuje méně cukru) a jednotlivé druhy střídejte. Doporučené množství je 500 g zeleniny a ovoce denně.
  4. Vybírejte správné tuky. Tuky, ač mnohdy zatracované, k vyvážené stravě patří. Při odlehčení je však omezte a vybírejte dobré tuky. Denní potřebu nejlépe pokryjete rostlinnými oleji a margaríny, protože obsahují tělu prospěšné vícenenasycené mastné kyseliny. Při odlehčení se vyhýbejte živočišným tukům, uzeninám, tučným masům a tučným mléčným výrobkům.
  5. Jezte často a po troškách. Nepravidelná strava je zátěží pro organizmus, který pak musí vyvíjet větší úsilí k udržení rovnováhy. Stravu si rozdělte zhruba do 4 až 5 denních dávek a konzumujte ji v pravidelných intervalech.
  6. Všeho s mírou. Dopřejte svému tělu dostatek všech potřebných látek a stravu jezte co nejpestřejší.
  7. Jídlo si užívejte. Jezte v klidu, nestresujte organizmus hltáním či jídlem v poklusu. Pěkně si jídlo nazdobte a nenechte se při něm vyrušovat jinou činností.
  8. Pořádně se zalívejte. Každý den vypijte nejméně 2,5 až 3 litry tekutin. Přednost dávejte stolním vodám, bylinným a ovocným čajům, minerálkám, přírodním ovocným šťávám.
  9. Pohyb do každého dne. Pravidelný pohyb pomáhá nejen odbourávat tukové zásoby, ale zároveň posiluje náš srdečně-cévní systém a imunitu, uvolňuje stres a napětí.
  10. Nezapomínejte „vypnout“. Odlehčete i své duši. Udělejte si čas na odpočinek a dostatek spánku, snažte se zvládat stres. Nezapomínejte na relaxaci na čerstvém vzduchu. A dejte si půst od televizních zpráv.

půst žena 3

Na fast food zapomeňte.

zdroj: www.thinkstock.cz

elektronické předplatné