Živá voda nového tisíciletí? Přece ta kokosová

Zdraví 5. dubna 2013

To se vezme mačeta, nahoře se udělají tři šikmé zářezy, pomyslné víčko se lehce nadzvedne, zasune se brčko ozdobené květem orchideje a můžete nasávat. Uvnitř šplouchá lektvar plný síly a zdraví, jakému není na světě rovno. A přitom je to jenom voda!

Slibuje štíhlou linii, zdraví, skvělou imunitu. Je to zlatý klíč k hydrataci těla prošpikovaný vitaminy a minerály.

Zato bez špetky tuku či cholesterolu. Zkrátka učiněný zázrak. V tropech pijí kokosovou vodu po staletí. Mimo jiné i proto, že ne všude je k dispozici nezávadná voda a ta kokosová je naprosto sterilní.

Poslední dobou se do ní ovšem zbláznil celý svět. Hollywoodské herečky i modelky jsou z ní úplně paf. Madonna, Courteney Cox, Miranda Kerr, Gisele Bündchen, Rihanna, Karolína Kurková nebo Demi Moore na ni nedají dopustit.

Zatímco dřív neudělaly krok bez plastové lahve s minerálkou, teď se všude promenádují s kokosovou vodou. Samozřejmě ne přímo v původním obalu, tedy ve skořápce ořechu, nýbrž v plechovce.

Životadárný strom

V sanskrtu se kokosové palmě říká „kalpa vriksha“, což znamená „strom, který obsahuje vše potřebné k životu“. Zdaleka to není nadnesené, například generace Indonésanů přežily jen díky kokosovým ořechům.

Z 95 % je to voda, ale dodá tělu spoustu živin. Obsahuje proteiny, karbohydráty, nasycené tuky, vápník, křemík, fosfor, hořčík, chlór, draslík, síru, vitaminy B1, B2, B6, B3 a C.

Funguje jako lék při zažívacích problémech a střevních nemocech i na choroby močového měchýře. Pomáhá při očišťování organismu od toxinů, osvědčila se při migrénách, urychluje látkovou přeměnu tuků.

Oceňuje se hlavně její schopnost hydratovat organismus. Údajně zavodňuje lépe než obyčejná voda. Testují se i její účinky proti rakovině a cukrovce.

Obsahem látek se podobá mateřskému mléku a je vhodná dokonce i pro miminka. A při tom všem obsahuje pouze dvacet jedna kalorií ve 100 ml!

kokos

Tak tahle transfuze vypadá docela lákavě, co?

zdroj: www.thinkstock.cz

Jak vypadá první návštěva u lékaře? Bolí to?

  • Elektrolyt Kokos je přírodní filtr vody, jeden litr přefiltruje do skořápky za devět měsíců. Voda musí procestovat skrz množství vláken ve stromě, aby dosáhla sterility uvnitř kokosového ořechu. Čistá kokosová voda je jedním z nejlepších zdrojů elektrolytu v přírodě. To znamená, že udržuje správnou hladinu důležitých prvků v těle.
  • Autotransfuze Voda mladého kokosu je identická s lidskou krevní plazmou. Ta tvoří 55 % lidské krve. Zbytek, 45 % naší krve, obsahuje hemoglobin, který je transformován z „krve“ rostlin – z chlorofylu. Pokud pijeme džus, který tvoří 55 % čerstvé kokosové vody a 45 % čerstvé (divoké) tmavě zelené šťávy, dáváme sami sobě okamžitou krevní transfuzi!
  • Lék Konzumace kokosového ořechu – dužiny či vody – pomáhá při odvápnění kostí, osteoporóze, bolestech pohybového ústrojí způsobených přetěžováním či zvýšeným svalovým napětím, zejména při bolestech zad. Doporučuje se při prořezávání prvních zubů (podporuje tvorbu zdravé zubní skloviny) a lámání vlasů a nehtů.

Voda není mléko

Zatímco kokosové mléko vzniká strouháním a lisováním kokosové dužiny, kokosová voda se získává z ještě zelených ořechů. To, co se dříve považovalo za odpad, se nyní přeměnilo ve zlato.

Například export filipínské kokosové vody vzrostl v letech 2010 až 2011 osmkrát, a od roku 2009 dokonce třicetkrát. 350 milionů kokosových palem rostoucích na souostroví a 15 miliard kokosů sklizených za rok zaručuje téměř nevyčerpatelnou zásobu.

Přitom ještě v roce 2004 nasávali z kokosových ořechů běžně právě jen místní. Pak Američané Mike Kirban a Ira Liran otevřeli svou továrnu a začali palmovým drinkem napájet Ameriku.

Přesvědčily je dvě Brazilky, se kterými se seznámili v baru a které je zasvětily do tajů nápoje. Impérium, které vzniklo doma na sporáku, má dnes hodnotu přes 140 milionů dolarů.

Vlasta 14/2013 2

Co si o až zázračných účincích myslí naše celebrity? Chutná jim kokosová voda, nebo si radši dají něco zdravého, leč typického pro naše zeměpisné šířky? Přečtěte si v nové Vlastě 14/2013 s Gábinou Partyšovou na obálce.

elektronické předplatné