VIDEO: Snídáte cereálie? Možná děláte chybu!

Zdraví 22. srpna 2013

Cereální směsi zalité mlékem a různé instantní kaše. Ano, je to rychlé a už běžíme do práce a do školy. Ne všechny typy cereálií jsou ale zdravé a vhodné pro každodenní spotřebu.

Odborníci na výživu Karolína Hlavatá a Petr Havlíček vám ve video seriálu Vím, co jím dají recept na nejlepší domácí müsli a prozradí, v čem při přípravě snídaně nejvíce chybujeme.

Cereálie, nebo už cukrovinka?

Někdy nám mohou snídaňové cereálie dodat mnohem víc energie, než ve skutečnosti potřebujeme. Právě proto bychom měli pečlivě číst obaly a uvědomit si, jestli kupujeme skutečně výživově hodnotnou potravinu, nebo zdánlivě zdravou, ale bohužel kalorickou bombu.

V regálech totiž mohou číhat cereálie, které podílem cukru patří spíš do kategorie cukrovinek než zdravých snídaní.

Energetickou hodnotu cereálií výrazně zvyšuje sušené ovoce, přídavek ořechů nebo i kousky čokolády. Pozor si dávejte také na přislazování produktů.

Příliš vhodné pro zdravý životní styl nejsou ani kukuřičné cornflakes – mívají vysoký obsah sodíku a málo vlákniny.

Tabulka nutričního složení napoví

Při výběru vhodných cereálií se zaměřte na obsah přidaných cukrů, který by měl být nižší než 28 gramů na 100 gramů výrobku, a dalším důležitým kritériem je obsah vlákniny. Obecně platí minimálně 5 gramů vlákniny na 100 gramů cereální směsi.

O správné velikosti snídaní pro muže a ženy se dozvíte ve videu.